-------------
 

 


www.power.szm.sk 

 

 

 01 -> 06/2007                        www.power.szm.sk                walter.giba@post.sk

 

                  - Technické informácie zo slovenského mediálneho éteru -

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 06/2007               - Expres na Ponitrí - FM 99,8 MHz - Topoľčany -

 

Po naposledy spustenom vysielači v Liptovskej Osade pred rokom, uviedlo Rádio Expres 29. júna 2007 do prevádzky ďalší v poradí 35. vysielač vo svojej sieti. Pre Ponitrie vysiela nový vysielač na frekvencii 99,8 MHz, ktorý má stanovište severne od mesta Topoľčany nad obcou Norovce v lokalite Hranča - GSM Orange BTS - stožiar [244 + 30 m]. Anténový systémvertikálnu polarizáciu a vyžaruje výkon 500 Wattov. Signál z vysielača pokrýva oblasť Bánoviec nad Bebravou, PartizánskehoTopoľčian až po Nitru. Pokrytie nadväzuje na vysielače: Nitra [89,7 MHz], Prievidza [107,5 MHz], Trenčín [102,5 MHz] a Trnava [88,4 MHz]. Uvedenie 36. vysielača Levoča [95,3 MHz] - kóta Uloža - Krúžok je naplánovaný na august 2007.

 

Technické parametre vysielača:

Frekvencia: 99,8 MHz [FM] Topoľčany

Polarizácia: Vertikálna [zvislá]

Skutočný vyžiarený výkon ERP: 0,50 kW [500 W]

Maximálny vyžiarený výkon ERP: 0,50 kW [27 dBW]

Obmedzenie výkonu v azimute: Bez obmedzenia

Anténový diagram: N

Lokalita vysielača: Topoľčany - Norovce

Názov kóty: Hranča - GSM Orange BTS - stožiar
Súradnice WGS-84:
18E1114, 48N3656
Nadmorská výška:
244 m n. m.
Výška stredu antény nad terénom:
30 m
Začatie vysielania vysielača:
29.06.2007

 

 

 06/2007      - SRo 1 - Rádio Slovensko na “tunelovej“ frekvencii FM 96,6 MHz -

 

Rádiové spojenie v novootvorenom Tuneli Sitina, ktorý odovzdali do prevádzky 24. júna 2007 je zabezpečené “rozšírením“ rádiového signálu pre vybraných užívateľov - dispečing Slovenskej správy ciest, Polícia SR, Záchranná služba, Hasičský záchranný zbor z vonkajšieho prostredia do prostredia tunelových rúr, kam prirodzenou cestou nemôže preniknúť rádiový signál. V tuneli sa ďalej šíri signál poskytovateľov siete GSM a vysielanie verejnoprávneho rozhlasu SRo 1 - Rádio Slovensko na frekvencii 96,6 MHz s možnosťou vstupu dispečingu do rozhlasového vysielania. Vstupný signál stanice SRo 1 - Rádio Slovensko pre následné šírenie prostredníctvom vyžarovacích káblov v tuneli sa preberá z vysielača Bratislava - Kamzík [96,6 MHz]. V budúcnosti sa počíta so šírením signálu ďalších rozhlasových staníc v pásme VKV/FM. V pláne sú frekvencie 101,8 MHz Rádio Viva107,6 MHz Rádio Expres.

 

Fakty o Tuneli Sitina:

Dĺžka tunela: 1415 m - severovýchodná tunelová rúra, 1440 m - juhozápadná tunelová rúra

Nadmorská výška: 197 m [196,5 m n. m.] - severozápadný portál [Lamač]

                 168 m [167,7 m n. m.] - juhovýchodný portál [Mlynská dolina]

Výška nadložia: od 4 do 35 m

Šírka medzi obrubníkmi: 7,5 m

Výška - prejazdný prierez: 4,8 m

 

SOS výklenky: Sú rozmiestnené v pravidelných intervaloch 150 m po celej dĺžke tunela. Sú vybavené núdzovým telefónom pre spojenie s dispečerom tunela, tlačidlom alarmu pre privolanie pomoci, tlačidlom “Hlásič požiaru“ a hasiacim prístrojom. Účastníci premávky sa nemajú nikdy pokúšať schovať pred požiarom alebo dymom v SOS výklenku! Únikové cesty sú zreteľne označené a osvetlené, ich dvere sú odolné proti ohňu a dymu. V prípade požiaru vždy treba okamžite opustiť vozidlo a nasledovať núdzové svetlá ukazujúce smer k najbližšej únikovej ceste. Tunel má 5 únikových ciest vzdialených max. 250 m. Núdzové zálivy slúžia pre odstavenie vozidla v prípade poruchy alebo havárie. V každej rúre tunela je jeden núdzový záliv.

 

Videodohľad: V prípade núdzového volania z SOS výklenku sa na obrazovke monitora v operačnom stredisku dispečera automaticky objaví obraz z kamery, ktorá sníma príslušný úsek tunela.

 

Dodržiavanie dopravných predpisov: Kamerové systémy automaticky kontrolujú priestor tunela v celej dĺžke, vrátane dodržiavania najvyššej povolenej rýchlosti a predpísanej vzdialenosti medzi vozidlami.

 

Osvetlenie tunela: Osvetľovacie systémy uľahčujú ľudskému oku rýchle privyknutie na zníženú viditeľnosť v tuneli. Únikové cesty a SOS výklenky sú osvetlené neustále.

 

Pôvodné náklady na stavbu sa odhadovali na 3,8 miliardy, nakoniec práce stáli 4,5 miliardy, a ešte nie sú dokončené. Stavbu sprevádzali protesty ochranárov a obyvateľov Patrónky, ale aj zdržania pre geologické poruchy v kopci Sitina a nález vysokej spodnej vody. Každá rúra má dva jazdné pruhy vedúce tým istým smerom, tunel má metrové chodníky, päť spojovacích chodieb, z toho jednu so semaforom, ktorá je prejazdná autom, ďalej SOS výklenky s telefónom, hasiacim prístrojom a lekárničkou a núdzové zálivy na odstavenie auta pri nehode. V tuneli je množstvo kamier, moderná ventilácia a systém protipožiarnej ochrany, funguje tu premenlivé dopravné značenie. Počas prejazdu tunelom sa dá v autorádiu naladiť frekvencia FM 96,6 MHz, cez ktorú sa môže ozvať dispečing, je tam mobilný signál. Povolená rýchlosť v tuneli tak ako na celej diaľnici na území mesta je 80 kilometrov za hodinu. V tuneli platia aj zvláštne dopravné predpisy - treba rozsvietiť svetlá, nesmie sa tam otáčať, cúvať ani zastavovať, predbiehať sa smie, len ak sú obidva jazdné pruhy prejazdné. Ak je v tuneli kolóna, treba dbať na bezpečnú vzdialenosť, ak sa kolóna zastaví, treba vypnúť motor a zapnúť výstražné svetlá. Ak je v tuneli požiar, treba okamžite opustiť auto.

 

Tunel Sitina v Bratislave bol uvedený do prevádzky 24. júna 2007 a nachádza sa na diaľnici D2. Tunel tvoria dve samostatné tunelové rúry, každá s dvomi jazdnými pruhmi. Dĺžka razenej časti západnej [južnej] tunelovej rúry je 1189 m, dĺžka hĺbenej časti v areáli SAV je 206 m. Dĺžka razenej časti východnej [severnej] tunelovej rúry je 1159 m, dĺžka hĺbenej časti v areáli SAV je 216 m. Celková dĺžka západnej [južnej] tunelovej rúry spolu s prekrytou časťou tunela je 1440 m, východnej [severnej] tunelovej rúry spolu s prekrytou časťou tunela je 1415 m. Tunel bol razený Novou rakúskou tunelovacou metódou [NRTM]. Je súčasťou 3,5-kilometrového úseku Lamačská cesta - Staré Grunty, ktorý bol poslednou chýbajúcou časťou diaľnice D2. V každej tunelovej rúre je jeden núdzový záliv. Rúry sú prepojené únikovými chodbami na piatich miestach. Šírka vozovky medzi obrubníkmi je 7,5 m, po oboch stranách sú chodníky 1 m široké. V dĺžke 600 metrov sa od juhovýchodného portálu razilo dovrchne so sklonom 1,59 %, ďalej tunel stúpa so sklonom 2,35 %. Maximálna výška nadložia dosahuje 30 metrov. Tunel začali raziť 27.októbra 2003 od juhovýchodného portálu. V lete 2004 začala ražba aj od severozápadneho portálu tunela. Západnú tunelovú rúru prerazili 08. februára 2005, východnú 03. mája 2005.

 

Parametre k frekvencii:

Nadmorská výška: 197 m [196,5 m n. m.] - severozápadný portál [Lamač]

                 168 m [167,7 m n. m.] - juhovýchodný portál [Mlynská dolina]

Výška vyžarovacieho kábla nad vozovkou: 7 m

Rádiový signál FM 96,6 MHz SRo 1 - Rádio Slovensko je šírený iba v tuneli a to pomocou vyžarovacieho kábla cez vyžarovacie štrbiny. Polarizácia v tomto prípade neexistuje.

Maximálny vyžiarený výkon: Veľkosť vyžiareného výkonu je rôzna a závisí od miesta, kde sa v tuneli nachádzate. V tuneli pri frekvencii 96,6 MHz je to od cca -80 dBm po -40 dBm. Maximum je cca -40 dBm.

Obmedzenia výkonu: Zosilňovače majú obmedzenie výkonu nastavené na 1 W.

Anténový diagram: Anténu nahradzuje vyžarovací kábel. Nemá anténový diagram.

 

 

 06/2007   - Pridelené frekvencie - Nové FM stanice Rádio Metropola a Rádio Prešov -

 

Rada pre vysielanie a retransmisiu [RVR] vypočula žiadateľov na svojom zasadnutí konanom 18. júna 2007 a dňa 19.06.2007 pridelila 27 voľných frekvencií a jednu frekvenciu [Nitra - Zobor 95,2 MHz] o ktorú žiadali Jemné Melódie, Okey a Max presunula do jesenného licenčného konania a v súčasnosti naďalej na tejto frekvencii vysiela nitrianské N Rádio. Na Slovensku vzniknú aj dve nové komerčné rozhlasové stanice. V Bratislave bude vysielať Rádio Metropola na frekvencii 97,2 MHz z vysielača Technopol. Z prešovskej budovy Monobloku bude na kmitočte 91,4 MHz šíriť signál mestské Rádio Prešov. O bratislavkú frekvenciu 97,2 MHz žiadalo až 7 žiadateľov: Rádio On - Metropola, Rock Jam Radio, SRo 5 - Rádio Patria M, Rádio Šrotowisko, Trans World Rádio - Rádio 7, Rádio Kiss [stiahlo žiadosť] a Rádio Hey!, ktoré žiadalo aj o frekvencie pre lokality: Trnava, Nové Mesto nad Váhom, Stará Ľubovňa a Košice. RVR nepridelila Hey! ani jednu frekvenciu. Slovenský rozhlas bol do výberového konania zaradený dodatočne, no tiež bezúspešne. Rádio Jemné Melódie získalo späť všetky vrátené kmitočty a naviac získalo frekvencie v Liptovskom Mikuláši a Ružomberku. Sieť rádií združených do projektu Jemné Melódie skončila vo svojej doterajšej forme. Stanica zložená zo štyroch licencií sa po rozhodnutí Rady zjednotila pod jednu licenciu a može sa tak ďalej rozširovať. Ostatné stanice získali kmitočty, ktoré si skoordinovali. Najviac frekvencií získalo multiregionálne Rádio Viva. Partizánske Rádio Hit FM rozšíri pokrytie o lokality: Martin, Nitra a Topoľčany. Košické Rádio Kiss bude mať nové vysielače v Medzilaborciach a Stropkove. Evanjelizačné Rádio Lumen pokryje signálom Starú Ľubovňu a Topoľčany. Expres doplní svoju sieť vysielačov o novú v poradí 37. frekvenciu a to pod Tatrami v Poprade a Fun Rádio dokryje Považie. Metropolitné Rádio SiTy pokryje signálom mestskú časť Dúbravka, kde rozvysiela v poradí štvtý vysielač na území Bratislavy.

 

 

Žiadatelia o voľné frekvencie:

 

 Lokalita

Frekvencia

 Žiadatelia - Stanica

 Bardejov

95,6 MHz

 Rádio VIVA, a.s., Bratislava - RÁDIO VIVA

 Bratislava

92,3 MHz

 SiTy Media, s.r.o., Bratislava - RÁDIO SiTy

 Bratislava

97,2 MHz

 GES Slovakia, s.r.o., Bratislava - RÁDIO HEY!

 HEAVY SOFT, s.r.o., Poprad - RÁDIO ŠROTOWISKO

 Radio ON, s.r.o., Bratislava - RÁDIO METROPOLA

 T. W. Rádio, s.r.o., Bratislava - RÁDIO 7

 INTERSONIC, s.r.o., Bratislava - RÁDIO ROCK JAM

 RÁDIO KISS, s.r.o., Košice - RÁDIO KISS [stiahlo žiadosť]

 Slovenský rozhlas - SRo 5 - RÁDIO PATRIA M

 Bratislava

106,6 MHz

 TAM ART PRODUCTIONS, s.r.o., Bratislava - RÁDIO JEMNÉ MELÓDIE

 Dobšiná

107,0 MHz

 Rádio VIVA, a.s., Bratislava - RÁDIO VIVA

 Košice

95,7 MHz

 Rádio VIVA, a.s., Bratislava - RÁDIO VIVA

 Košice

98,6 MHz

 GES Slovakia, s.r.o., Bratislava - RÁDIO HEY!

 TAM ART PRODUCTIONS, s.r.o., Bratislava - RÁDIO JEMNÉ MELÓDIE

 Liptovský Mikuláš

96,3 MHz

 TAM ART PRODUCTIONS, s.r.o., Bratislava - RÁDIO JEMNÉ MELÓDIE

 Martin

107,2 MHz

 Spinoza, s.r.o., Partizánske - RÁDIO HIT FM

 Medzilaborce

90,0 MHz

 Rádio VIVA, a.s., Bratislava - RÁDIO VIVA

 Medzilaborce

97,8 MHz

 Rádio KISS, s.r.o., Košice - RÁDIO KISS

 Michalovce

99,0 MHz

 Rádio VIVA, a.s., Bratislava - RÁDIO VIVA

 Nitra

95,2 MHz

 TAM ART PRODUCTIONS, s.r.o., Bratislava - RÁDIO JEMNÉ MELÓDIE

 Nitra

105,4 MHz

 MAXMEDIA, s.r.o., Šaľa - RÁDIO MAX

 OKEY RÁDIO, a.s., Bratislava, RÁDIO OKEY

 Spinoza, s.r.o., Partizánske - RÁDIO HIT FM

 Nové Mesto nad Váhom

88,0 MHz

 GES Slovakia, s.r.o., Bratislava - RÁDIO HEY!

 TAM ART PRODUCTIONS, s.r.o., Bratislava - RÁDIO JEMNÉ MELÓDIE

 Nové Mesto nad Váhom [prekoordinácia Trnava]

90,8 MHz

 GES Slovakia, s.r.o., Bratislava - RÁDIO HEY!

 TAM ART PRODUCTIONS, s.r.o., Bratislava - RÁDIO JEMNÉ MELÓDIE

 Poprad

96,4 MHz

 D.EXPRES, a.s., Bratislava - RÁDIO EXPRES

 Považská Bystrica

106,3 MHz

 RADIO, a.s., Bratislava - FUN RÁDIO

 Prešov

91,4 MHz

 Radio Prešov, s.r.o., Prešov - RÁDIO PREŠOV

 Rimavská Sobota

106,7 MHz

 Rádio VIVA, a.s., Bratislava - RÁDIO VIVA

 Ružomberok

92,8 MHz

 Rádio VIVA, a.s., Bratislava - RÁDIO VIVA

 Ružomberok

101,3 MHz

 TAM ART PRODUCTIONS, s.r.o., Bratislava - RÁDIO JEMNÉ MELÓDIE

 Stará Ľubovňa

99,8 MHz

 Rádio LUMEN, s.r.o., Banská Bystrica - RÁDIO LUMEN

 Stará Ľubovňa

107,7 MHz

 GES Slovakia, s.r.o., Bratislava - RÁDIO HEY!

 TAM ART PRODUCTIONS, s.r.o., Bratislava - RÁDIO JEMNÉ MELÓDIE

 Stropkov

92,4 MHz

 Rádio VIVA, a.s., Bratislava - RÁDIO VIVA

 Stropkov

97,8 MHz

 Rádio KISS, s.r.o., Košice - RÁDIO KISS

 Topoľčany

95,6 MHz

 Rádio LUMEN, s.r.o., Banská Bystrica - RÁDIO LUMEN

 Topoľčany

97,4 MHz

 Spinoza, s.r.o., Partizánske - RÁDIO HIT FM

 Trnava

90,8 MHz

 GES Slovakia, s.r.o., Bratislava - RÁDIO HEY!

 TAM ART PRODUCTIONS, s.r.o., Bratislava - RÁDIO JEMNÉ MELÓDIE

 

 

Pridelené frekvencie:

 

ROZHLASOVÉ VYSIELANIE - FM

 

Frekvencia

P

 Lokalita

 Vysielač

Výkon ERP

 Pridelené - Stanica

 95,6 MHz

H

 Bardejov

 Rúrna - TVp, 550 + 20 m

 1 kW

 Rádio VIVA, a.s., Bratislava - RÁDIO VIVA

 92,3 MHz

V

 Bratislava

 Dúbravka - Hanulova ul. 5/b  - AB, 220 + 30 m

 0,02 kW

 SiTy Media, s.r.o., Bratislava - RÁDIO SiTy

97,2 MHz

H

 Bratislava

 Petržalka - Kutlíková ul. 17

 - Technopol - AB, 136 + 80 m

 0,25 kW

 Radio ON, s.r.o., Bratislava

 - RÁDIO METROPOLA

106,6 MHz

H

 Bratislava

 Kamzík, 433,3 + 105 m

 3 kW

 TAM ART PRODUCTIONS, s.r.o., Bratislava 

 - RÁDIO JEMNÉ MELÓDIE

107,0 MHz

V

 Dobšiná

 Suchý vrch, 792 + 40 m

 1 kW

 Rádio VIVA, a.s., Bratislava - RÁDIO VIVA

 95,7 MHz

H

 Košice

 Bankov - Červený breh, 376 + 40 m

 0,2 kW

 Rádio VIVA, a.s., Bratislava - RÁDIO VIVA

98,6 MHz

H

 Košice

 Dubník, 874 + 192 m

 100 kW

 TAM ART PRODUCTIONS, s.r.o., Bratislava

 - RÁDIO JEMNÉ MELÓDIE

 96,3 MHz

H

 Liptovský Mikuláš

 Háje I - TVp, 740 + 45 m

 0,5 kW

 TAM ART PRODUCTIONS, s.r.o., Bratislava

 - RÁDIO JEMNÉ MELÓDIE

107,2 MHz

V

 Martin

 Bystrička - Krásna, 621 + 40 m

 0,25 kW

 Spinoza, s.r.o., Partizánske - RÁDIO HIT FM

 90,0 MHz

V

 Medzilaborce

 Panská Kýčera - TVp, 432 + 30 m

 0,2 kW

 Rádio VIVA, a.s., Bratislava - RÁDIO VIVA

97,8 MHz

H

 Medzilaborce

 Kýčera, 540 + 20 m

 0,2 kW

 Rádio KISS, s.r.o., Košice - RÁDIO KISS

 99,0 MHz

H

 Michalovce

 Hôrka, 228 + 23 m

 1 kW

 Rádio VIVA, a.s., Bratislava - RÁDIO VIVA

95,2 MHz

H

 Nitra

 Zobor, 552 + 42,6 m

 10 kW

 -nepridelená frekvencia,

 pridelenie presunuté na jeseň 2007

105,4 MHz

V

 Nitra

 Hviezdna ul. 2 - obytný dom, 160 + 45 m

 0,2 kW

 Spinoza, s.r.o., Partizánske - RÁDIO HIT FM

88,0 MHz

H

 Nové Mesto

 nad Váhom

 Veľká Javorina, 969 + 78 m

 8,5 kW

 TAM ART PRODUCTIONS, s.r.o., Bratislava

 - RÁDIO JEMNÉ MELÓDIE

 96,4 MHz

V

 Poprad

 Mesto - ?, 670 + 60 m

 0,2 kW

 D.EXPRES, a.s., Bratislava - RÁDIO EXPRES

106,3 MHz

V

 Považská Bystrica

 Vrch Helena, 380 + 30 m

 0,25 kW

 RADIO, a.s., Bratislava - FUN RÁDIO

 91,4 MHz

V

 Prešov

 Hollého ul. 14 - FNsP J. A. Reimana

 - Monoblok, 275 + 58 m  

 0,1 kW

 Radio Prešov, s.r.o., Prešov

 - RÁDIO PREŠOV

106,7 MHz

H

 Rimavská Sobota

 Palaska - Veľký vrch - RRS, 517 + 30 m

0,5 kW

 Rádio VIVA, a.s., Bratislava - RÁDIO VIVA

 92,8 MHz

V

 Ružomberok

 Mních - TVp, 655 + 30 m

 1 kW

 Rádio VIVA, a.s., Bratislava - RÁDIO VIVA

101,3 MHz

V

 Ružomberok

 Nábrežie gen. M. R. Štefánika 4 - obytný dom, 477 m

 0,1 kW

 TAM ART PRODUCTIONS, s.r.o., Bratislava

 - RÁDIO JEMNÉ MELÓDIE

 99,8 MHz

V

 Stará Ľubovňa

 Ľubovniansky hrad, 631 + 30 m

 0,5 kW

 Rádio LUMEN, s.r.o., Banská Bystrica

 - RÁDIO LUMEN

107,7 MHz

H

 Stará Ľubovňa

 Kotník, 880,2 + 55 m

 1 kW

 TAM ART PRODUCTIONS, s.r.o., Bratislava

 - RÁDIO JEMNÉ MELÓDIE

 92,4 MHz

H

 Stropkov

 Vrch Baňa - RRS objekt RK-ST, 470 + 20 m

 1 kW

 Rádio VIVA, a.s., Bratislava - RÁDIO VIVA

 97,8 MHz

H

 Stropkov

 Vrch Baňa - RRS objekt RK-ST, 470 + 20 m

 1 kW

 Rádio KISS, s.r.o., Košice - RÁDIO KISS

 95,6 MHz

V

 Topoľčany

 Krušovce - Poľnohospodárske družstvo, 232 + 30 m

0,25 kW

 Rádio LUMEN, s.r.o., Banská Bystrica

 - RÁDIO LUMEN

 97,4 MHz

V

 Topoľčany

 Oponice - Pod zámkom - vodojem, 195 + 30 m

0,25 kW

 Spinoza, s.r.o., Partizánske - RÁDIO HIT FM

90,8 MHz

H

 Trnava

 Jaslovské Bohunice - AE - SHMÚ, 176 + 200 m

 0,25 kW

 TAM ART PRODUCTIONS, s.r.o., Bratislava

- RÁDIO JEMNÉ MELÓDIE

 

Poznámky:

Umiestnenie vysielača Rádia Expres v Poprade [96,4 MHz] a vysielača Rádia Lumen v Starej Ľubovni [99,8 MHz] nie je ešte určené.

Názvy stanovíšť sú uvedené podľa súradníc WGS-84 a S-42 skoordinovaných a schválených Telekomunikačným úradom SR.

Do spustenia vysielania je možné, že niektoré vysielače budú prekoordinované na iné kóty.

 

 

 06/2007              - Rádio 7 pripravené bojovať o frekvencie ďalej -

 

Rada pre vysielanie a retransmisiu rozhodla o tom, že voľnú VKV frekvenciu 97,2 v Bratislave nepridelí Rádiu 7, ale novému Rádiu Metropola. Tím redakcie TWR Slovakia [Trans World Radio], ktorý pripravuje slovenské vysielanie Rádia 7 sa po zverejnení rozhodnutia na chvíľu ponoril do smútku. Išlo o prvý pokus Rádia 7 o získanie frekvencie vôbec. Na jeseň však bude ďalšie výberové kolo na frekvencie, ktoré sa medzičasom uvoľnia. Pôjde o frekvenciu 89,8 MHz v Prešove a o dve frekvencie, ktoré patrili Rádiu Dúha v Trenčíne [89,1 MHz] a Žiline [104,2 MHz]. „Ak by sme do toho mali ísť, potrebovali by sme prísľub morálnej aj finančnej podpory miestnych cirkevných zborov. Ponúkame našu pomoc, know-how a 24-hodinový program Rádia 7. Ak by bol záujem, tak časť vysielania by mohla byť zabezpečovaná z daného mesta lokálne,“ povedal riaditeľ TWR Slovakia Ľubomír Vyhnánek a dodal: „Sme pripravení bojovať o frekvencie ďalej.“ Podľa jeho slov existuje aj druhá možnosť ako získať licenciu - zamerať voľnú frekvenciu. Jej nájdenie a certifikovanie stojí niekoľko desiatok tisíc korún. Tím TWR Slovakia sa preto aj po chvíľkovom smútku po zverejnení výsledkov pustil nanovo a naplno do rozbehu aktivít tak, aby sa Božie slovo mohlo dostávať k ľuďom čo najbližšie. Zástupca riaditeľa a PR manažér rádia Stanislav Kráľ si myslí, že „aj neúspech tejto našej prvej žiadosti môže byť prvou prípravou na veci, ktoré Pán Boh pred nás predloží v blízkej budúcnosti, ja preto toto rozhodnutie Rady považujem za pozitívny a dobrý impulz pre našu prácu a jej ďalší rozvoj.“ Rádio 7 začalo vysielať skúšobne v roku 2005. Oficiálne vysielanie bolo spustené 02. januára 2006. Rádio vysiela nekódovane, prostredníctvom satelitu Astra 3A [23,5° East] v rámci programového balíka Sky Link. Ďalšou možnosťou príjmu je internetové vysielanie.    

 

 

 06/2007   - Začalo vysielať lokálne Rádio Wow - FM 90,4 MHz - Bánovce nad Bebravou -

 

06.06.2007 sme navždy pochovali ticho v bánovskom éteri.

Nalaďte si nás na 90,4 MHz a počúvajte... pre všetkých... 24 hodín denne.

Informácie, ktoré chcete... hudba, ktorú roky milujete.

Oblasť hornej Nitry má novú komerčnú rozhlasovú stanicu. Od 06. júna 2007 od 06.00 h začalo oficiálne po niekoľkodňovej skúšobnej prevádzke vysielať z Bánoviec nad Bebravou lokálne Rádio Wow. Svoj program šíri na polkilowattovej frekvencii 90,4 MHz z vysielača umiestneného na streche obytného domu [213 + 50 m] na Sládkovičovej ulici č. 1172/34. Priamo v tejto budove sa nachádza aj štúdio rádia. Sídlo spoločnosti Mediapolis HC Trade, s.r.o., prevádzkujúcej Rádio Wow je v obci Nová Bošáca. Poslucháčom z Bánoviec nad Bebravouokolia ponúka stanica Wow moderované vysielanie s alternatívnym formátom, ktorého hudobným základom je stredný prúd, hudba 60-tych až 90-tych rokov a súčasná scéna, ale aj pop, rock a country. Pribudnú aj špecializované relácie a informácie o kultúre v regióne. Rádio Wow plánuje šíriť vysielanie aj prostredníctvom internetu.

 

Údaje o vysielateľovi a stanici:

Prevádzkovateľ: Mediapolis HC Trade, s.r.o., 913 08 Nová Bošáca

Štúdio: Sládkovičova ulica č. 1172/34, 957 01 Bánovce nad Bebravou

Názov programovej služby: Rádio Wow

Časový rozsah vysielania: 24 hodín denne

Územný rozsah vysielania: Lokálne rozhlasové vysielanie

Jazyk vysielania: Slovenský

Licencia je pridelená na dobu do: 21.12.2014

Tel.: 038/5000 444, 038/5000 666 - štúdio

      038/5300 584 - redakcia a produkcia

      038/5300 685 - marketing a reklama

Fax: 038/5300 686

E-mail: info@radiowow.sk, studio@radiowow.sk, reklama@radiowow.sk

Internet: www.radiowow.sk

 

RDS - Radio Data System - pridelené funkcie:

Názov programu PS: “_WOW!_“

Identifikačný kód PI: 5085

Typ programu PTY: POP M

Presný čas a dátum CT: +

Alternatívne frekvencie AF: -

Rádiotext RT: +

Identifikácia dopravného programu TP: -

Identifikácia dopravného hlásenia TA: +

Rozšírené informácie o iných vysielacích sieťach EON: -

Prepínač hudba/reč M/S: -

Informácie pre prevádzkovateľa vysielacej siete IH: -

Identifikácia spôsobu dekódovania DI: -

 

+ Služba sa vysiela

- Služba sa nevysiela

 

Technické parametre vysielača:

Frekvencia: 90,4 MHz [FM] Bánovce nad Bebravou

Polarizácia: Vertikálna [zvislá]

Skutočný vyžiarený výkon ERP: 0,50 kW [500 W]

Maximálny vyžiarený výkon ERP: 0,50 kW [27 dBW]

Obmedzenie výkonu v azimute: /0°/ o 2 dB; /10°/ o 1,5 dB; /20°/ o 1 dB; /30°/ o 0,3 dB; /40°/ o 0,2 dB; /50°/ o 0,1 dB; /60°/ o 0 dB; /70°/ o 0,1 dB; /80°/ o 0,2 dB; /90°/ o 0,3 dB; /100°/ o 1 dB; /110°/ o 1,5 dB; /120°/ o 2 dB; /130°/ o 2,5 dB; /140°/ o 3 dB; /150°/ o 4 dB; /160°/ o 5 dB; /170°/ o 6 dB; /180°/ o 7,6 dB; /190°/ o 9 dB; /200°/ o 10 dB; /210°/ o 10,8 dB; /220°/ o 11,2 dB; /230°/ o 11,8 dB; /240°/ o 12 dB; /250°/ o 11,8 dB; /260°/ o 11,2 dB; /270°/ o 10,8 dB; /280°/ o 10 dB; /290°/ o 9 dB; /300°/ o 7,6 dB; /310°/ o 6 dB; /320°/ o 5 dB; /330°/ o 4 dB; /340°/ o 3 dB; /350°/ o 2,5 dB

Anténový diagram: D

Lokalita vysielača: Bánovce nad Bebravou - mesto

Názov kóty: Sládkovičova ul. 1172/34 - obytný dom
Súradnice WGS-84:
18E1534, 48N4316
Nadmorská výška:
213 m n. m.
Výška stredu antény nad terénom:
50 m
Začatie vysielania vysielača:
06.06.2007

 

 

 06/2007                          - Kissy cez satelity -

 

Košické Rádio Kiss ide už aj cez satelit. Spoločnosť Telenor Slovakia, s. r. o., Bratislava začala 08. júna 2006 po 13.00 h distribúciu signálu v rámci celej Európy prostredníctvom digitálneho satelitu THOR 3 [0,8° WEST] na kmitočte 12,399 GHzhorizontálnej polariáciiprenosovou rýchlosťou: 28 000 MS/s, opravným kódom [FEC]: 7/8, SID: 2919 a PID A: 668. Signál je nekódovaný a príjem je možný na parabolu s priemerom od 60 cm. Satelitná distribučná trasa, slúži ako záloha signálu pre terestriálne vysielače Rádia Kiss, na ktoré sa v súčasnosti dopravuje signál cez rádioreléové trasy [FNsP Košice, Červený breh, Makovica, Stráž, FNsP Prešov - Monoblok, Domaša - Brezovec, Brezová, Hôrka, Ščobík...]. Prostredníctvom satelitu bude šíriť signál aj západoslovenské Rádio Kiss FM Party-zánske, ktoré v súčasnosti vysiela len cez internet a v pláne má aj koordináciu terestriálnej frekvencie pre Ponitrie. Satelitné vysielanie partizánskeho Rádia Kiss FM Party je v štádiu príprav.

 

 

 06/2007  - SRo 4 - Rádio_FM opäť v Turčianskej kotline - FM 91,8 MHz - Martin - SSE -

   

Po nedávnej výmene frekvencií Slovenského rozhlasu došlo k stiahnutiu okruhu SRo 4 - Rádio_FM z vysielača Krížava. Značné územie severozápadného Slovenska zostalo bez _FM signálu. SRo to rieši spúštaním viacerých nízkovýkonných vysielačov v lokalitách, kde bolo pokrytie pred 29.01.2007 - pred prerozdelením kmitočtov s staníc. Jeden taký vysielač bol uvedený do prevádzky 01. júna 2007Martine a frekvencia 91,8 MHz pokrýva celú Turčiansku kotlinu a čiastočne cestné ťahy v smere na Ružomberok a Žilinu. Výkon ERP má hodnotu 500 Wattov a aténový systémvertikálnu polarizáciu. Vysielač sa nachádza na dočasnom stanovišti Expres Netu v areáli Stredoslovenskej energetiky na komíne [398 + 100 m] odkiaľ šíri svoj signál aj Rádio Expres [95,4 MHz]. Po dostavbe vysielača Expres Netu na kóte Krásna [621 + 40 m] nad obcou Bystrička pri Martine budú z tejto kóty šírené stanice SRo 4 - Rádio_FM [91,8 MHz], Rádio Expres [na novej frekvencii 93,1 MHz]Rádio Hit FM [107,2 MHz]. Práve začalo stavebné konanie pre vysielač na kóte Krásna a samotná výstavba začne koncom júla 2007. Ďalšie vysielače stanice _FM pribudnú po koordináciách v mestách Banská Štiavnica, Čadca [91,8 MHz], Nitra [89,3 MHz], Prešov [101,5 MHz], Trebišov a Žilina [91,9 MHz]. V pláne je zvýšenie výkonov na vysielačoch Rádia_FM: Banská Bystrica - Laskomer [105,4 MHz] na ERP 2 kWKošice - Šibená hora [101,3 MHz] na ERP 0,5 kW.

 

Dočasná kóta - Martin - Stredoslovenská energetika - komín:

 

Technické parametre vysielača:

Frekvencia: 91,8 MHz [FM] Martin

Polarizácia: Vertikálna [zvislá]

Skutočný vyžiarený výkon ERP: 0,50 kW [500 W]

Maximálny vyžiarený výkon ERP: 0,50 kW [27 dBW]

Obmedzenie výkonu v azimute: /0°/ o 2 dB; /10°/ o 0,5 dB; /20° - 160°/ o 0 dB; /170°/ o 0,5 dB; /180°/ o 2 dB; /190°/ o 3 dB; /200°/ o 5 dB; /210°/ o 6 dB; /220° - 230°/ o 7 dB; /240° - 250°/ o 9 dB; /260° - 270°/ o 7 dB; /280° - 290°/ o 9 dB; /300° - 320°/ o 7 dB; /330°/ o 6 dB; /340°/ o 5 dB; /350°/ o 3 dB

Anténový diagram: D

Lokalita vysielača: Martin - mesto

Názov kóty: Stredoslovenská energetika [SSE] - komín
Súradnice WGS-84:
18E5430, 49N0332
Nadmorská výška:
398 m n. m.
Výška stredu antény nad terénom:
100 m
Začatie vysielania vysielača:
01.06.2007

 

Plánovaný presun na kótu Martin - Bystrička - Krásna, vysielač Expres Netu vo výstavbe.

 

 

 05/2007  - Vysielač Snina - Ščobík pred dokončením - Rádio Kiss, Rádio Viva + DVB-T -

 

Vysielač spoločnosti RDT Telecom Košice v pohorí Vihorlat na kóte Ščobík nachádzajúcej sa južne od mesta Snina je pred dokončením. Spoločnosť Virtual Radio Network, s.r.o., Bratislava realizuje posledné inštalácie vysielacej technológie na tejto kóte. Z vysielača budú vysielať rozhlasové stanice - multiregionálne Rádio Viva na frekvencii 88,5 MHz [GE-84] a regionálne Rádio Kiss prostredníctvom kmitočtu 95,9 MHz [GE-84]. Obe frekvencie budú šírené maximálnym vyžiareným výkonom ERP 10 kW. Anténový systém bude mať horizontálnu polarizáciu. Obe ženevské výkonné frekvencie 88,5 MHz95,9 MHz boli v minulosti dočasne prekoordinované z lokality Snina. Frekvencia Kissu na lokalitu Kamenica nad Cirochou a frekvencia Vivy na komín Chemka Strážske. Kvôli presunu frekvencie 88,5 MHz späť na lokalitu Snina skoordinovalo Rádio Viva novú frekvenciu 99 MHz [ERP 1 kW] pre dokrytie lokality Michalovce. Všetky frekvencie zo sady GE-84 v lokalite Snina neboli pôvodne koordinované na kótu Magurica, ale boli skoordinované na pomyselný bod v pohorí Vihorlat v nadmorskej výške 800 m na severnej hrane pohoria. Vysielač Ščobík je umiestnený na vysokej výškovej kóte [756 + 50 m] a bude mať aj vysokú efektívnu výšku. Pôvodne mal byť stožiar vysoký až 70 metrov. Signálom budú kvalitne pokryté najmä severovýchodné hornaté oblasti Horného Zemplína, kde je problém s príjmom signálu. Z vysielača bude presah signálu aj do Poľska, Maďarska a na Ukrajinu. Smerom na juh na Dolný Zemplín Ščobík nepohrá, šírka náhornej roviny po južnú hranu masívu je taká, že tieň vlastnej šírky horského masívu by padal za južnú hranicu Slovenska. Zo stožiaru na Ščobíku sa v budúcnosti plánuje s vysielaním na 5 kanáloch DVB-T, prípadne signál z tohoto vysielača môžu šíriť i ďalšie FM stanice.

 

Foto a informácie o vysielači Snina - Ščobík zaslal Jaroslav Roško, spoločnosť Virtual Radio Network - prevádzkovateľ vysielačov Rádia Kiss a Rádia Viva.

 

 

 05/2007   - Košické Rádio Kiss bude vysielať v Rožňave + nekódovane cez satelit -

 

Východoslovenské Rádio Kiss Košice bude možné čoskoro zachytiť nekódovane prostredníctvom digitálneho satelitu. Dôvodom spustenie vysielania cez satelit je problém dopraviť signál napr. na plánovaný vysielač Rádia KissRožňave [89 MHz], preto bude zriadená digitálna satelitná distribučná trasa, ktorá bude slúžiť aj ako záloha signálu pre ostatných sedem vysielačov Rádia Kiss na ktoré sa v súčasnosti dopravuje signál cez rádioreléové trasy. Na kissáckom vysielači v lokalite Rožňava - Dievčenská skala [660 + 20 m] prebieha inštalácia vysielacej technológie spoločnosťou Virtual Radio Network, s. r. o., Bratislava a frekvencia 89 MHz [ERP 200 Wattov] by mala byť rozvysielaná už čoskoro. Pôvodne sa malo vysielať z vysielača RDT Telecom na kóte Volovec - Skalisko [1280 + 20 m], ale pred rokom došlo k prekoordinácií na TVS Dievčenská skala. Rádio Kiss zároveň žiada v prebiehajúcom licenčnom konaní o frekvencie 97,8 MHz Medzilaborce97,8 MHz Stropkov, čím sa terestriálne vysielanie Rádia Kiss bude šíriť prostredníctvom desiatich vysielačov. V pláne je ešte presun košického vysielača Kissu [104,5 MHz] zo strechy Fakultnej nemocnice s poliklinikou na Triede SNP 1 na lokalitu Bankov - kóta Červený breh [376 + 50 m], odkiaľ vysiela Rádia Expres, STV 1, STV 2, TV Joj a DVB-T TEST. K presunu a zvýšeniu výkonu by malo dôjsť aj na vysielači Kissu Prešov - Stráž [90,8 MHz, ERP = 1,6 kW]. Frekvencia patrí do plánu GE-84 s prideleným max. ERP 10 kW a na túto hodnotu by mal byť zvýšený výkon na frekvencii 90,8 MHz, ktorá bola prekoordinovaná z lokality Bardejov - Stebnická Magura na Prešov - Stráž.

 

 

 05/2007     - TÚ SR finalizuje parametre kanálov pre DVB-T v prechodnom období -

 

Telekomunikačný úrad SR [TÚ SR] finalizuje parametre kanálov pre DVB-T potrebné pre vyhlásenie výberových konaní. TÚ SR zorganizoval štvorstranné rokovanie zástupcov regulačných orgánov Ukrajiny, Poľska, Maďarska a Slovenska o problematike implementácie terestriálneho digitálneho televízneho vysielania [DVB-T] v prechodnom období, ktoré skončí v roku 2012 úplným vypnutím analógového televízneho vysielania. TÚ SR si počas rokovaní vyjasnil mnohé zo svojich doteraz otvorených požiadaviek, ktorými vytvoril základné technické podmienky pre riadne DVB-T vysielanie v prechodnom období. Definitívne technické parametre kanálov pre DVB-T budú pripravené po rokovaniach s regulačnými orgánmi ČR, Rakúska a Maďarska. Dohodnutie definitívnych technických parametrov je nevyhnutnou podmienkou pre vyhlásenie výberových konaní na prevádzkovateľov DVB-T. TÚ SR má podľa zákona o digitálnom vysielaní programových služieb v prvej fáze zrealizovať výberové konanie na prevádzkovateľa multiplexu, ktorý bude zložený z kanálov, ktoré sa nevyužívajú na analógové vysielanie, t. j. z kanálov nad 60. Po uvoľnení analógových kanálov vysielateľmi zrealizuje postupne výberové konanie na prevádzkovateľa multiplexu zloženého z kanálov pod 60 a verejnoprávneho multiplexu. TÚ SR po nadobudnutí účinnosti zákona o digitálnom vysielaní predloží na pripomienkovanie návrh plánu prechodu z analógového na digitálne vysielanie. V pláne prechodu určí najmä lehoty, podmienky a spôsob opúšťania analógového televízneho terestriálneho vysielania, harmonogram a podmienky spúšťania jednotlivých frekvenčných vyhradení tak, aby došlo k začatiu prevádzky jedného multiplexu pre analógových vysielateľov vysielajúcich terestriálnym vysielaním a do konca roku 2012 bolo možné poskytovať na území Slovenskej republiky verejnoprávny terestriálny multiplex... TÚ SR po nadobudnutí účinnosti plánu prechodu vyhlási výberové konanie na prevádzkovateľa multiplexu.

 

 

 05/2007              - Rádio Dúha sa môže voči odňatiu licencie odvolať -

 

Frekvencie 89,1 MHz Trenčín104,2 MHz Žilina po Rádiu Dúha nemohli byť zaradené do júnového licenčného konania na voľné frekvencie, pretože rozhodnutie o odňatí licencie spoločnosti Rádiomédia, s. r. o., Dubnica nad Váhom zatiaľ nenadobudlo právoplatnosť. Držiteľ licencie sa voči rozhodnutiu môže odvolať. Obe voľné frekvencie po Rádiu Dúha 89,1 MHz [GE-84] Trenčín - Javorník II [ERP 10 kW] 104,2 MHz Žilina - Hotel Garni [ERP 0,5 kW] budú zaradené do jesenného licenčného konania, ak dovtedy nadobudne právoplatnosť rozhodnutie o odňatí licencie.

 

 

 05/2007       - Jarné licenčné konanania na terestriálne rozhlasové vysielanie -

 

Rada pre vysielanie a retransmisiu [RVR] začala dňom 14.05.2007 konania o udelenie/zmeny licencií na terestriálne rozhlasové vysielanie v pásme FM/VKV. Konania sa budú viesť osobitne na každú jednotlivú frekvenciu. Celkový počet voľných frekvencií je 28. Najviac frekvencií skoordinovali v multiregionálnom Rádiu Viva [8] pre dokrytie stredného Slovenska [Rimavská Sobota a Ružomberok] a východného Slovenska [Bardejov, Dobšiná, Košice, Medzilaborce, Michalovce a Stropkov]. Regionálne Rádio Hit FM skoordinovalo 3 frekvencie [Martin, Nitra a Topoľčany]. Evanjelizačné Rádio Lumen pokryje signálom oblasť Ponitria z vysielača v Topoľčanoch a oblasť Zamaguria z vysielača v Starej Ľubovni. Východoslovenské Rádio Kiss našlo dve frekvencie z dodatočného plánu GE-84 [Medzilaborce a Stropkov]. Nové Fun Rádio skoordinovalo jednu frekvenciu v Považskej Bystrici, dopravné Rádio Expres našlo kmitočet v meste Poprad, kde je slabý signál zo Svitu. Metropolitné Rádio SiTy plánuje pokryť signálom bratislavskú mestskú časť Dúbravka z poradí štvrtého vysielača na území Bratislavy. Nová komerčná stanica Rádio Prešov [91,4 MHz] vznikne v metropole Šariša. Ostatné frekvencie, ktoré boli zaradené do výberového konania sú po N Rádiu a Rádiu Jemné Melódie, ktoré vrátili licenciu na vysielanie a výkonné vysielacie frekvencie z medzinárodnej sady GE-84 na kótach Kamzík, Jaslovské Bohunice, Zobor, Veľká Javorina, Kotník, Dubník a znovu chcú získať predmetné kmitočty a naviac Jemné Melódie žiadajú o nové frekvencie v Liptovskom Mikuláši a Ružomberku. Z nízkovýkonných frekvencií je pre záujemcov ešte k dispozícii voľná frekvencia 97,2 MHz v Bratislave po Lumene. Komerčné rozhlasové stanice si skoordinovali aj frekvencie 90 MHz Medzilaborce, 92,4 MHz Stropkov, 95,6 MHz Bardejov, 97,8 MHz Medzilaborce/Stropkov, 101,3 MHz Ružomberok, 106,3/4 MHz Považská Bystrica a 106,7 MHz Rimavská Sobota, ktoré boli notifikované v roku 2005 Medzinárodnou telekomunikačnou úniou - ITU - International Telecommunication Union [www.itu.int] ako doplnok k plánu GE-84. Verejné vypočutie v konaniach na rozhlasové vysielanie bude dňa 18.06.2007 a frekvencie budú pridelené 19.06.2007. Prehľad voľných kmitočtov je uvedený v tabuľke.     

 

Základné podmienky konaní:

01.  Lehota na podanie žiadostí o licenciu/zmenu licencie: do 01.06.2007,

02.  Miesto podania žiadostí: Rada pre vysielanie a retransmisiu,

     Kolárska 6, 811 06 Bratislava,

03.  Dátum verejného vypočutia v konaniach na rozhlasové vysielanie: dňa 18.06.2007,

04.  Konkrétne frekvencie a územný rozsah vysielania:

 

 

       ROZHLASOVÉ  VYSIELANIE - FM:

 

 Lokalita

Frekvencia

 Koordinoval

Výkon ERP

 Bardejov

 95,6 MHz

 Rádio VIVA, a.s., Bratislava - RÁDIO VIVA

 1 kW

 Bratislava

 92,3 MHz

 SiTy Media, s.r.o., Bratislava - RÁDIO SiTy

 0,02 kW

 Bratislava

 97,2 MHz

 Frekvencia uvoľnená po Rádiu Lumen.

 0,25 kW

 Bratislava

 106,6 MHz

 Frekvencia uvoľnená po Rádiu Jemné Melódie.

 3 kW

 Dobšiná

 107,0 MHz

 Rádio VIVA, a.s., Bratislava - RÁDIO VIVA

 1 kW

 Košice

 95,7 MHz

 Rádio VIVA, a.s., Bratislava - RÁDIO VIVA

 0,2 kW

 Košice

98,6 MHz

 Frekvencia uvoľnená po Rádiu Jemné Melódie.

 100 kW

 Liptovský Mikuláš

 96,3 MHz

 TAM ART PRODUCTIONS, s.r.o., Bratislava - RÁDIO JEMNÉ MELÓDIE

 0,5 kW

 Martin

 107,2 MHz

 Spinoza, s.r.o., Partizánske - RÁDIO HIT FM

 0,25 kW

 Medzilaborce

 90,0 MHz

 Rádio VIVA, a.s., Bratislava - RÁDIO VIVA

 0,2 kW

 Medzilaborce

  97,8 MHz

 Rádio KISS, s.r.o., Košice - RÁDIO KISS

 Frekvencia môže byť pridelená len s frekvenciou 97,8 MHz Stropkov.

 0,2 kW

 Michalovce

 99,0 MHz

 Rádio VIVA, a.s., Bratislava - RÁDIO VIVA

 1 kW

 Nitra

  95,2 MHz

 Frekvencia uvoľnená po N Rádiu.

 10 kW

 Nitra

 105,4 MHz

 Spinoza, s.r.o., Partizánske - RÁDIO HIT FM

 0,2 kW

 Nové Mesto nad Váhom

88,0 MHz

 Frekvencia uvoľnená po Rádiu Jemné Melódie.

 8,5 kW

 Nové Mesto nad Váhom

  90,8 MHz

 Frekvencia uvoľnená po Rádiu Jemné Melódie [prekoordinácia Trnava].

 0,25 kW

 Poprad

 96,4 MHz

 D.EXPRES, a.s., Bratislava - RÁDIO EXPRES

 0,2 kW

 Považská Bystrica

 106,3 MHz

 RADIO, a.s., Bratislava - FUN RÁDIO

 0,25 kW

 Prešov

 91,4 MHz

 Radio Prešov, s.r.o., Prešov - RÁDIO PREŠOV

 0,1 kW

 Rimavská Sobota

 106,7 MHz

 Rádio VIVA, a.s., Bratislava - RÁDIO VIVA

 Frekvencia môže byť pridelená len Rádiu Viva.

 0,5 kW

 Ružomberok

 92,8 MHz

 Rádio VIVA, a.s., Bratislava - RÁDIO VIVA

 1 kW

 Ružomberok

 101,3 MHz

 TAM ART PRODUCTIONS, s.r.o., Bratislava - RÁDIO JEMNÉ MELÓDIE

 0,1 kW

 Stará Ľubovňa

 99,8 MHz

 Rádio LUMEN, s.r.o., Banská Bystrica - RÁDIO LUMEN

 0,5 kW

 Stará Ľubovňa

 107,7 MHz

 Frekvencia uvoľnená po Rádiu Jemné Melódie.

 1 kW

 Stropkov

 92,4 MHz

 Rádio VIVA, a.s., Bratislava - RÁDIO VIVA

 1 kW

 Stropkov

 97,8 MHz

 Rádio KISS, s.r.o., Košice - RÁDIO KISS

 1 kW

 Topoľčany

  95,6 MHz

 Rádio LUMEN, s.r.o., Banská Bystrica - RÁDIO LUMEN

 Frekvencia môže byť pridelená len Rádiu Lumen.

 0,25 kW

 Topoľčany

 97,4 MHz

 Spinoza, s.r.o., Partizánske - RÁDIO HIT FM

 0,25 kW

 

 

 05/2007               - Jemné Melódie vrátili takmer všetky licencie -

 

Rada pre vysielanie a retransmisiu odobrala na poslednom zasadnutí licencie na rozhlasové vysielanie štyrom spoločnostiam. Ide o spoločnosti Prešovská kultúrna agentúra [Jemné Melódie - Východ], Ragtime [Jemné Melódie - Bratislava], A.W.G. [Jemné Melódie - Západ] a spoločnosť N-Rádio, ktorá sa má tiež začleniť do skupiny Jemných Melódií. Vo všetkých štyroch prípadoch o tomto kroku rozhodla Rada na základe žiadosti vysielateľa. Sieť Jemné Melódie mala problém s licenčnými podmienkami. V súčasných podmienkach by nemali zabezpečený dlhodobý rozvoj, preto požiadali o odobratie licencií, nakoľko ich platnosť do rokov 2009 - 2013 postupne končí bez možnosti ich obnovenia. Platnosť bratislavskej licencie po Rádiu b1 mala skončiť už 30. decembra 2009. Pôvodné Rádio Východ b1 malo platnú licenciu do 15. apríla 2011. Licencia nitrianského N Rádia, ktoré sa má začleniť do siete, sa končí v roku 2013. Tieto tri licencie už boli raz predĺžené, a tak by ich nebolo možné v budúcnosti znovu predĺžiť. To sa však netýka pôvodného Rádia Naj a Rádia Rebeca - ich licencie boli udelené v posledných piatich rokoch, a v prípade jednorázového predĺženia by mohli platiť až do roku 2019, prípadne 2020. Práve licencia pôvodného Rádia Rebeca je jedinou, ktorá zostáva v platnosti. Pod jej hlavičkou sa chce vlastník siete uchádzať o všetky uvoľnené frekvencie v júnovom licenčnom konaní. Týmto krokom by sa sieť chcela programovo zjednotiť, pričom by už nebola zaťažená licenčnými podmienkami pôvodných regionálnych rádií. Práve tie komplikujú existenciu celého projektu Jemné Melódie, ktorý vysielal celoplošne na frekvenciách regionálnych staníc iba za cenu nedodržiavania niektorých licenčných podmienok. Celá sieť Melódií vznikla za čudných okolností a likvidácie štyroch samostatne pôsobiacich rádií v roku 2006 aj napriek prísľubom, že regionálky zostanú zachované. Generálny riaditeľ Martin Lengyel k vráteniu licencií uviedol, že do projektu Jemné Melódie bolo investovaných viac ako 100 miliónov korún. Na to, aby sa mohlo investovať ďalej a ponúkať poslucháčom kvalitný program, je potrebné mať pevný právny rámec existencie Jemných Melódií. Za súčasného stavu sa totiž nedá vysporiadať s legislatívnymi problémami, ktoré spôsobuje zosieťovanie rádií do siete Jemné Melódie. Lengyel si myslí, že je férové licencie vrátiť a uchádzať sa o ne znovu tak, aby sa vyvrátili akékoľvek právne pochybnosti do budúcnosti. Jemné Melódie tak vedome podstupujú riziko, že vo výberovom konaní licenciu nedostanú, lebo je dosť pravdepodobné že žiadať nebudú sami. Na všetky frekvencie tejto siete je vypísaná verejná súťaž, do ktorej sa môžu zapojiť aj iní záujemcovia. Licenčná rada by mala následne vybrať nové projekty, pričom nie je vylúčené, že všetky frekvencie opäť pridelí Jemným Melódiám.

 

 

 05/2007     - Spoločný multimediálny komplex SRo, STV a TASR - Nový začiatok!? -

 

Pri novootvorenom Slovenskom národnom divadle [SND] na ľavom brehu Dunaja, by malo byť sídlo verejnoprávnych médií. Na okolitých pozemkoch, by mala vyrásť multikultúrna inštitúcia, kde by bola STV, SRo a štátna tlačová agentúra TASR, ktorá by sa mala stať verejnoprávnou inštitúciou. Ministerstvo kultúry [MK SR] odporúča pripraviť projekt výstavby spoločnej budovy nového komplexu ako impulz pre “Nový začiatok“ verejnoprávnych médií v zmysle európskych očakávaní a národno-štátnych záujmov, ktorý bude významným príspevkom Slovenska ku konkurencieschopnosti Európy. V digitalizácii je šanca zmeniť STV tak, aby sa s ňou divák stotožnil a aby reprezentovala Slovensko v Európe. STV, SRo a TASR a ich manažmenty by mali mať ambíciu stať sa inštitúciami, cez ktoré sa občania, bez rozdielu ich politickej orientácie, identifikujú so Slovenskom. Základnou podmienkou ozdravenia verejnoprávnych médií je podľa MK SR stabilné a dostatočné financovanie. Ministerstvo navrhuje Zmluvu medzi štátom a verejnými vysielateľmi, ktorá bude na päť rokov definovať programové a iné úlohy a výšku verejných financií, garantovaných zo strany štátu. Podpisu Zmluvy musí predchádzať dôkladná analýza možností a cien produktu zo strany verejnoprávnej televízie a rozhlasu, potvrdená nezávislou expertízou. Záväzky, obsiahnuté v Zmluve ako rámcovom dokumente, sa budú každoročne spresňovať v spoločnom vyhlásení Rady a manažmentu verejného vysielateľa. Existencia Zmluvy nebude znamenať vylúčenie štátnej podpory na špecifické programové projekty alebo na nové úlohy, zadané štátom. Ministerstvo kultúry kritizuje televízie, že ich jediným kritériom je sledovanosť. Z trhu sa vytratila snaha o kreativitu, konkurenčná súťaž sa redukuje iba na boj o sledovanosť. O celkovom úpadku slovenskej televíznej ponuky svedčí úplná strata jej konkurenčnej schopnosti. Jasne to dokladajú výsledky predaja programu, ktoré sú takmer nulové, a to isté platí o výsledkoch prestížnych medzinárodných súťaží. Posledné významné ocenenie sa vlastnej tvorbe STV dostalo v roku 1997, teda pred 10 rokmi. V slovenskej spoločnosti sa vytvára povedomie, že je v podstate zbytočné odvádzať solidárne poplatky do bezodnej jamy.

 

 

 05/2007                    - Nitrianske N Rádio v Bratislave -

 

Vysielacie štúdioprogramové oddelenie regionálneho N Rádia [95,2 MHz] sa od 01. mája 2007 presťahovalo do hlavného mesta SR. Aj naďalej však bude z nového bratislavského štúdia šírený pôvodný program N Rádia. V Nitre zostali sídlo spoločnosti, vedenie marketing.

 

 

 05/2007           - Bude mať Slovenský rozhlas len tri celoplošné okruhy? -

 

SRo stačia už len tri celoplošné okruhy.

Slovenský rozhlas [SRo] opäť čakajú ďalšie zmeny. Národná rada Slovenskej republiky schválila okrem digitálneho zákona aj úpravu zákona o Slovenskom rozhlase. Najvýraznejšou zmenou je povinnosť vysielať namiesto piatich už na šiestich okruhoch a zníženie povinnej kvóty celoplošných okruhov z piatich na tri. Ideálne by z hľadiska prerozdelenia súčasných frekvencií a dosiahnutia úplného pokrytia bolo, keby SRo mohol prevádzkovať len 3 celoplošné terestriálne okruhy. Zníženie počtu celoplošných okruhov umožňuje rozhlasu uskutočniť dlho plánovaný krok - obmedzenie vysielania či prípadne úplný odchod z pásma stredných vĺn. Prevádzka siete takýchto vysielačov je totiž veľmi nákladná. Vytvorenie nového okruhu by mohlo byť aktuálne už koncom mája, kedy novela zákona vstúpi do platnosti. Slovenský rozhlas si však nechá najskôr vypracovať expertízu nového zákona. V súčasnosti SRo vysiela na štyroch okruhoch v pásme FM/VKV II, piaty okruh Rádio Patria bol presunutý na stredné vlny. Prevádzkované sú ešte dva ďalšie okruhy SRo 6 - Rádio RSI - Radio Slovak international pre vysielanie do zahraničia a siedmy špecifický okruh - internetový portál Rádio Inet. Počet okruhov nedávno rozširil aj Český rozhlas, keď vytvoril nové spravodajské Rádio Česko, Rádio D-Dur zamerané na klasiku a Rádio Leonardo zamerané na vedu a techniku. Tie sa však nedostali do analógového terestriálneho vysielania, ale sú súčasťou digitálneho vysielania. Podobne by to malo byť aj na Slovensku, pretože vo frekvenčom pásme pre analógové vysielanie už miesto pre ďalší okruh bez znižovania pokrytia súčasným okruhom nie je. Všetko bude závisieť od nástupu terestriálnej digitalizácie na Slovensku. Vysielanie piatich okruhov SRo je dnes dostupné aj prostredníctvom digitálneho satelitu a v testovacej forme aj prostredníctvom DVB-T v šiestich mestách.

 

SRo odíde zo stredných vĺn, dotkne sa to Rádia Patria.

Slovenský rozhlas [SRo] čakajú na budúci rok aj dramaturgické zmeny. Ich dôvodom je plánovaný odchod SRo zo stredných vĺn. Vedenie SRo bude musieť veľmi vážne uvažovať, či udrží vysielací okruh na stredných vlnách. Zmeny sa preto pravdepodobne dotknú národnostno-etnického okruhu SRo 5 - Rádia Patria. Verejnoprávny rozhlas nemôže dotovať vysielanie na stredných vlnách z koncesionárskych poplatkov. Na tak drahé vysielanie koncesie nestačia. Výsledkom komunikácie s príslušnými ministerstvami je záverečné stanovisko, že SRo má platiť stredné vlny z koncesií, a to napriek tomu, že v zákone o SRo je ustanovené, že na to má byť štátny transfer. V prípade, že by verejnoprávny rozhlas prešiel zo stredných vĺn na veľmi krátke vlny, musí vedenie SRo uvažovať nad umiestnením programu Rádia Patria na niektorom z VKV okruhov SRo - buď na Rádio Slovensko alebo na Rádio Regina, čo bude dosť vážny a ťažký problém pretože Patria by už nemohla vysielať celý deň, ale jej vysielanie by sa muselo skrátiť. Tak, ako je programová štruktúra Patrie nastavená dnes, nebude môcť byť v roku 2008. Osem rokov sa o tomto probléme len diskutovalo, štát to však nemôže platiť. Trvať na tom, aby štát, ktorý rieši viaceré problémy v zdravotníctve či v školstve, dotoval stredné vlny, je neadekvátne. Ak je štát rozhodnutý, že stredné vlny nepotrebuje, SRo z nich odíde. Vedenie SRo k tomuto zámeru už pripravuje odborné podklady.

 

Kampaň k zmenám vo vysielaní stála SRo takmer 12,5 mil. Sk.

Celkové náklady na reklamnú kampaň k spusteniu zmien vo vysielaní okruhov Slovenského rozhlasu od 29. januára dosiahli takmer 12 a pol milióna korún. Z tejto sumy náklady Media, s.r.o., ktorá je 100-percentnou dcérskou spoločnosťou SRo, dosiahli približne 10,7 mil. Sk - z nich v hotovosti sa na kampaň minulo približne 3,9 mil. Sk a zvyšok predstavovali bartre. Náklady SRo na reklamnú kampaň dosiahli spolu približne 1,7 mil. Sk, z toho v hotovosti rozhlas zaplatil približne 627-tisíc korún a zvyšok tvorili bartre. Prieskum o účinnosti kampane, ktorý v druhej polovici februára uskutočnila spoločnosť TNS, dokázal, že kampaň bola účinná. Napríklad 7 z 10 respondentov uviedlo, že kampaň zaregistrovali a väčšinu zaujala. Rozhlasová rada stanovisko ku kampani nezaujala, keďže na jej prerokovaní sa zúčastnilo len sedem členov. Rada je pritom uznášaniaschopná, len ak je prítomná nadpolovičná väčšina, teda aspoň osem členov. Z rovnakého dôvodu rada neprijala ani stanovisko k vyhláseniu bývalých pracovníkov a spolupracovníkov SRo, ktorí kritizujú viaceré zmeny v SRo.

 

 

 04/2007        - SRo rieši prvé problémy spojené s digitalizáciou vysielania -

 

Zákon o digitálnom vysielaní, ktorý začne platiť 31. mája 2007, mení viacero právnych noriem, medzi nimi aj yákon o Slovenskom rozhlase. Pre Slovenský rozhlas z toho vyplývajú isté povinnosti a začnú plynúť aj isté lehoty. Úpravou zákona o SRo sa zmení povinnosť SRo vysielať najmenej na piatich celoplošných okruhoch. Zákon rozhlasu určil povinnosť vysielať šesť programových služieb, z nich aspoň tri celoplošne. Dnes sú na území SR päť programových služieb a jedna, ktorá vysiela do zahraničia - Rádio RSI. Formulácia zákona v tejto časti bližšie nešpecifikuje okruhy. Môžu to teda byť napríklad aj satelitné či digitálne okruhy. V súčasnosti rozhlas vysiela na piatich okruhoch - informačnom Rádiu Slovensko, regionálnom Rádiu Regina, národnostnom Rádiu Patria, umeleckom Rádiu Devín a Rádiu_FM, ktorý je určený mladým. Okrem toho vysiela do zahraničia prostredníctvom Rádia Slovakia International. Služby SRo dopĺňa internetové Rádio Inet. Zákon o digitálnom vysielaní otvoril aj rozhlasový multiplex, o ktorý má SRo záujem. Rozhlas si vyžiada metodické stanovisko od Rady pre vysielanie a retransmisiu, lebo niektoré ustanovenia zákona sú nejasné. V prípade, že sa SRo zaviaže plniť úlohy, ktoré mu zákon ukladá a nebude mať na to krytie, môže sa stať, že o multiplex aj príde. V tejto fáze sa preto robí analýzu výstupov zákona a návrh postupu. Dôležité na zákone o digitalizácii je to, že zmenil zákon o Slovenskom rozhlase. Verejnoprávny rozhlas zatiaľ nie je na digitalizáciu technologicky pripravený. SRo nechce byť šírený ako doplnková služba digitálneho televízneho vysielania. Vedenie SRo totiž nevie, či niekto bude ochotný počúvať cez televíziu rozhlas, aj keď dnes to už je možné. Takto sú vysielané satelitné programy, kde je zaradený aj SRo. Napriek tomu 99 % všetkých poslucháčov  počúva SRo cez terestrické vysielanie. Príjem rozhlasového vysielania musí byť mobilný a bezdrôtový, aj preto sú odhady prechodu rozhlasu na úplnú digitalizáciu oproti televíznemu vysielaniu posunuté o zhruba o tri až päť rokov. Pri televízii je termín prechodu na digitálne vysielanie plánovaný na rok 2012, pri rozhlasových staniciach až na rok 2015.

 

 

 04/2007  - Rádio Dúha bez licencie a frekvencií 89,1 MHz Trenčín a 104,2 MHz Žilina -

 

Rada pre vysielanie a retransmisiu [RVR] na svojom zasadnutí konanom 24.04.2007 odňala licenciu vysielacie frekvencie spoločnosti Rádiomédia, s.r.o., ktorá prevádzkuje západoslovenské regionálne Rádio DúhaDubnici nad Váhom. Spoločnosť Rádiomédia zároveň prišla o možnosť využívať dve vysielacie frekvencie. Ženevskú [GE-84] 89,1 MHz Trenčín - kóta Javorník [ERP = 10 kW] a nízkovýkonnú frekvenciu 104,2 MHz Žilina - Hotel Garni [ERP = 0,50 kW]. Dôvodom odňatia licencie na vysielanie a vysielacích kmitočtov bol nezákonný prevod 100-percentného podielu na základnom imaní na americkú spoločnosť ešte koncom roku 2006 bez oznámeniaschválenia RVR. Rádio Dúha začalo vysielať 08. augusta 1997 a počas desiatich rokov sa stalo najpočúvanejšiou súkromnnou stanicou v Trenčianskom kraji, keď v rokoch 2003 - 2004 si ju naladilo takmer 80 tisíc poslucháčov denne. Rozhlasová stanica Dúha musí ukončiť vysielanie do 30. dní od doručenia právoplatného rozhodnutia v prípade, ak sa vysielateľ neodvolá. Prípadné odvolanie by riešil Najvyšší súd, a malo by na platnosť rozhodnutia odkladný účinok. Frekvencie, ktoré zostali po stanici by mohli byť zaradené Radou pre vysielanie do jarného, prípadne jesenného licenčného výberového konania na voľné frekvencie. V prípade, ak by sa americký vlastník stanice rozhodol uchádzať o tieto frekvencie v novom licenčnom konaní, musel by sa vzdať opravných prostriedkov, aby RVR mohla zaradiť frekvencie do tendra.

 

 

 04/2007   - Nové koordinácie pre Rádio_FM - Košice a Trebišov a pre Devín - Čadca -

 

Poslucháči verejnoprávneho rozhlasu v Košiciach sa po reorganizácii frekvencií SRo koncom januára 2007 sťažovali okrem nedostupnosti SRo 3Košiciach aj na nedostatočný príjem Rádia_FM, ktoré svoju silnú 100 kW frekvenciu 100,3 MHz z Dubníka muselo uvoľniť SRo 2 - Rádiu Regina. Momentálne vysiela SRo 4 _FM len na slabej 40 Wattovej frekvencii zo Šibenej hory na Sídlisku Železníky, so slabým pokrytím samotných Košíc. Technický odbor Slovenského rozhlasu má plán ako zlepšiť pokrytie signálom SRo na východe Slovenska. Pracuje sa na prekoordinácii košickej frekvencie 101,3 MHz, pričom je žiadané aj o zvýšenie povoleného výkonu ERP zo súčasných 40 na 500 Wattov. Komplikovanejšie je to v oblasti Zemplína. Čo sa týka Trebišova a rovnakej frekvencie 101,3 MHz, ktorá mala slúžiť pre Rádio_FM, plány SRo v tejto oblasti stroskotali. Pre nevydarenú koordináciu obnovy 10 kilowattovej ženevskej frekvencie 101,3 MHz [GE-84] pridelenej pre lokalitu Trebišov - Bánovce nad Ondavou a plánovanú pre stanicu SRo 4 - Rádio_FM podal Slovenský rozhlas projekt na koordináciu úplne novej frekvencie pre tento okruh. V štádiu príprav je koordinácia pre okruh SRo 3 - Rádio DevínČadci.

 

 

 04/2007             - TÚ SR žiada neodkladnú novelu digitálneho zákona -

 

Iba niekoľko týždňov po schválení Zákona o digitalizácii žiadal Telekomunikačný úrad SR jeho urýchlenú novelu. Argumentuje tým, že zmeny tohto zákona, ktoré sa v parlamente udiali na poslednú chvíľu, zásadne ovplyvnia proces prechodu a zabrzdia rozvoj konkurenčného prostredia v terestriálnom televíznom vysielaní. Zákon okrem toho nadlho neumožní vstup novým terestriálne šíreným televíznym staniciam na trh, ani nezabráni uplatneniu finančných nárokov zo strany súčasných vysielateľov.

 

Zákon obmedzuje vstup nových vysielateľov na trh.

Telekomunikačný úrad SR upozorňuje, že pozmeňujúcimi návrhmi zmenený a schválený zákon o digitálnom vysielaní neumožní, aby Slovenská republika stihla do začiatku roka 2012 vypnúť analógové televízne vysielanie. Zákon okrem toho nadlho neumožní vstup novým terestriálne šíreným televíznym staniciam na trh. Zákon zároveň nezabráni uplatneniu finančných nárokov zo strany súčasných vysielateľov. Tento nepriaznivý stav nastal aj napriek upozorňovaniu predkladateľa zákona, ako aj poslancov zo strany TÚ SR. TÚ SR pritom už dávnejšie pripravil a predrokoval pracovný návrh plánu prechodu z analógového na digitálne vysielanie. Návrh TÚ SR vychádzal z pôvodného návrhu zákona, pričom počítal s postupným začatím riadneho vysielania už v roku 2008, dodržaním termínu ukončenia analógového vysielania a podporoval rozvoj konkurencie a nových technológií pri zohľadnení práv doterajších analógových vysielateľov. Zákon je nevyhnutné bezodkladne novelizovať, v opačnom prípade zostane digitalizácia len na papieri.

 

Schválený zákon dáva možnosť doterajším analógovým vysielateľom [televíznym staniciam] analógovo vysielať až do konca roku 2011. Na druhej strane termín ukončenia analógového vysielania v Slovenskej republike je stanovený na koniec roku 2012 [EÚ dokonca preferuje začiatok roku 2012]. Tieto termíny sú zjavne v kolízii. Zákon obmedzuje možnosť vstupu nových vysielateľov na televízny trh, lebo vytvorením jednej vrstvy bude priestor len pre existujúcich vysielateľov a aj to iba za určitých obmedzení. Až do konca roka 2011, kedy na Slovensku nebude reálne uvedený do prevádzky ďalší multiplex, nebude môcť vstúpiť nová TV stanica na trh. Toto bude na ujmu úrovne hospodárskej súťaže a záujmov spotrebiteľov, čo malo byť, okrem iného, hlavným účelom prijatia zákona o digitálnom vysielaní. Do rovnakého termínu bude zamedzené vytvorenie konkurencie na strane poskytovateľov multiplexu.

 

Nejasnosti okolo vypínania frekvencií.

Schválený zákon ukladá úradu povinnosť v “Pláne prechodu“ zostaviť druhý multiplex na frekvenčných vyhradeniach uvoľňovaných analógovými vysielateľmi zaradenými do prvého terestriálneho multiplexu. Takúto vrstvu nebude možné prakticky zostaviť, keďže úrad nemá reálnu možnosť určiť, ktoré analógové TV kanály budú vypínané, aby mohol zostaviť funkčnú vrstvu [multiplex]. Navyše samotní vysielatelia, ktorí používajú frekvencie, sa pravdepodobne nebudú vedieť dohodnúť, ktorá TV stanica bude uvoľňovať, ktoré kanály, resp. či vôbec a ak áno, tak kedy, ich budú uvoľňovať.

 

Podľa schváleného zákona má byť prvý celoplošný multiplex  z nevyužívaných na území SR pre analógové TV vysielanie, t. j. vytvorený na TV kanáloch nad 60. Toto nie je možné v dvoch frekvenčných vyhradeniach - Nitra a Poprad. Bez vypnutia analógového vysielania v týchto lokalitách nebude možné zabezpečiť celoplošné pokrytie digitálnym signálom. Následkom môže byť, že vysielatelia budú argumentovať tým, že nemôžu vypnúť analógové vysielanie, lebo nemajú zabezpečené adekvátne digitálne pokrytie a v týchto lokalitách príde zároveň obyvateľstvo o možnosť prijímať signál v digitálnej kvalite.

 

Chýba motivácia ukončiť vysielanie v analógu.

V súvislosti s paralelným vysielaním vysielatelia pravdepodobne budú požadovať úhradu nákladov spojených s paralelnou prevádzkou a zároveň ich nič nebude motivovať k tomu, aby skončili s analógovým vysielaním čo najskôr. Už sa objavila požiadavka STV o zvýšenie koncesionárskych poplatkov o 50%, čo okrem iného jasne indikuje jej neschopnosť reálne prevádzkovať celý "verejnoprávny" multiplex. Paradoxne verejnoprávny vysielateľ odôvodňuje túto požiadavku práve znením zákona, za ktorého prijatie sa mimoriadne intenzívne zasadzoval aj so súkromnými vysielateľmi. Predpokladáme, že ďalšie finančné požiadavky nastolia aj súkromný vysielatelia.

 

Jedným z dôvodov, ktorým sa argumentovalo v procese schvaľovania zákona pri obhajobe paralelného digitálneho aj analógového vysielania do konca roka 2011, bol aj ten, že sa tým zabráni uplatneniu nárokov [náhrada škody za zmarené investície a pod.] existujúcich súkromných vysielateľov. Títo majú analógové licencie platné až do roku 2019. Podľa názoru Telekomunikačného úradu SR práve skutočnosťou, že existujúci vysielatelia majú licencie až do roku 2019, budú títo argumentovať po celú dobu prechodného obdobia [do konca roku 2011] pri uplatňovaní rôznych nárokov [napr. požiadavka na financovanie paralelného vysielanie alebo dotácie tzv. set-top boxov a pod.], kedykoľvek im to príde vhod a to bez ohľadu na uvedené prechodné obdobie. Z tohto hľadiska  nie je prechodné obdobie do roku 2011 žiadnym riešením vo vzťahu k licenciám vysielateľov, ale iba odsúvaním problému s výrazne negatívnymi dopadmi na celý proces digitalizácie.

 

 

 04/2007  - Vysielač SRo 3 - Rádio Devín v metropole východu - FM 96,1 MHz - Košice -

 

Košiciach je možné opäť naladiť terestriálny signál tretieho okruhu verejnoprávneho rozhlasu. Po skoro trojmesačnej prestávke, kedy po reorganizácii okruhov Slovenského rozhlasu [SRo] zostala metropola východného Slovenska bez signálu stanice Devín, bol v 13. apríla 2007 uvedený do prevádzky nízkovýkonný vysielač. Signál je vysielaný na frekvencii 96,1 MHz vyžiareným výkonom ERP 100 Wattovvertikálne polarizovaného anténového systému umiestneného na stožiari na streche Hotela Slovan [210 + 60 m] na Hlavnej ulici č. 1 v centre Košíc. Pokrytie kvalitným stereo signálom je do cca 10 km v okruhu vysielača. Ostatní poslucháči 3. okruhu SRookolí Košíc sa musia uspokojiť s presahom zo vzdialenejších vysielačov: Kráľova hoľa [96,9 MHz] Magura [88,8 MHz], Magurica [102,2 MHz], Trebišov [106,7 MHz] alebo Dievčenská skala [88,6 MHz], prípadne prijímať vysielanie SRo zo satelitu.

 

Technické parametre vysielača:

Frekvencia: 96,1 MHz [FM] Košice

Polarizácia: Vertikálna [zvislá]

Skutočný vyžiarený výkon ERP: 0,10 kW [100 W]

Maximálny vyžiarený výkon ERP: 0,10 kW [20 dBW]

Obmedzenie výkonu v azimute: /0°/ o 3 dB; /10°/ o 4,2 dB; /20°/ o 5 dB; /30°/ o 7 dB; /40°/ o 8 dB; /50°/ o 9 dB; /60° - 120°/ o 10 dB; /130°/ o 9 dB; /140°/ o 8 dB; /150°/ o 7 dB; /160°/ o 5 dB; /170°/ o 4,2 dB; /180°/ o 3 dB; /190°/ o 2 dB; /200°/ o 1,2 dB; /210°/ o 0,6 dB; /220°/ o 0,2 dB; /230° - 310°/ o 0 dB; /320°/ o 0,2 dB; /330°/ o 0,6 dB; /340°/ o 1,2 dB; /350°/ o 2 dB

Anténový diagram: D

Lokalita vysielača: Košice - mesto

Názov kóty: Hlavná ul. 1 - Hotel Slovan
Súradnice WGS-84:
21E1538, 48N4303
Nadmorská výška:
210 m n. m.
Výška stredu antény nad terénom:
60 m
Začatie vysielania vysielača:
13.04.2007

 

 

 04/2007        - Nové Fun Rádio spustilo nový vysielač - FM 94,0 MHz - Nitra -

 

Nové Fun Rádio16. vysielač. Bol uvedený do prevádzky začiatkom apríla 2007 pre mesto Nitra a blízke okolie. Frekvencia 94,0 MHz je šírená z vertikálne polarizovaného anténového systému umiestneného na stožiari na streche obytného domu [160 + 45 m] na Hviezdnej ulici č. 2, ktorý sa nachádza v blízkosti Obchodného domu Tesco. Vysielač vyžaruje výkon ERP 100 Wattov a pôvodne mal byť umiestnený na komíne spoločnosti Ferrenit. Fun Rádio však prekoordinovalo kótu a podalo na Telekomunikačný úrad SR žiadosť na zmenu stanovišťa vysielača.

 

Technické parametre vysielača:

Frekvencia: 94,0 MHz [FM] Nitra

Polarizácia: Vertikálna [zvislá]

Skutočný vyžiarený výkon ERP: 0,10 kW [100 W]

Maximálny vyžiarený výkon ERP: 0,10 kW [20 dBW]

Obmedzenie výkonu v azimute: /0°/ o 4 dB; /10°/ o 3 dB; /20°/ o 2,5 dB; /30°/ o 2 dB; /40°/ o 1,5 dB; /50°/ o 1 dB; /60°/ o 0,3 dB; /70°/ o 0,2 dB; /80°/ o 0,1 dB; /90°/ o 0 dB; /100°/ o 0,1 dB; /110°/ o 0,2 dB; /120°/ o 0,3 dB; /130°/ o 1 dB; /140°/ o 1,5 dB; /150°/ o 2 dB; /160°/ o 2,5 dB; /170°/ o 3 dB; /180°/ o 4 dB; /190°/ o 5 dB; /200°/ o 6 dB; /210°/ o 7,6 dB; /220°/ o 9 dB; /230°/ o 10 dB; /240°/ o 10,8 dB; /250°/ o 11,2 dB; /260°/ o 11,8 dB; /270°/ o 12 dB; /280°/ o 11,8 dB; /290°/ o 11,2 dB; /300°/ o 10,8 dB; /310°/ o 10 dB; /320°/ o 9 dB; /330°/ o 7,6 dB; /340°/ o 6 dB; /350°/ o 5 dB

Anténový diagram: D

Lokalita vysielača: Nitra - mesto

Názov kóty: Hviezdna ul. 2 - obytný dom
Súradnice WGS-84:
18E0456, 48N1836
Nadmorská výška:
160 m n. m.
Výška stredu antény nad terénom:
45 m
Začatie vysielania vysielača:
04/2007

 

 

 03/2007                - Digitálny zákon bol schválený parlamentom -

 

Dňa 29.03.2007 Národná rada Slovenskej republiky [NR SR] konečne schválila tak dlho očakávaný zákon o digitálnom šírení signálu. Zákon tak bol schválený aj vrátane pozmeňovacích návrhov vyplývajúcich zo spoločnej správy výborov NR SR ktoré umožňujú vytvorenie verejnoprávneho multiplexu a zároveň najväčším súkromným vysielateľom vytvárajú priestor na spustenie tematických kanálov a ochranu ich súčasného pokrytia. Zmeny, ktoré boli v zákone uskutočnené na poslednú chvíľu zásadne zmenili pôvodný zámer Ministerstva kultúry. Jednou z najdôležitejších zmien oproti pôvodnému návrhu zákona o digitalizácii je spomínané zakotvenie verejnoprávneho multiplexu, ktorý by mal vzniknúť najneskôr v roku 2012. Ten by mal obsadiť jednu frekvenčnú vrstvu s celoplošným pokrytím [minimálne 80 percent populácie] a mal by obsahovať prednostne programy Slovenskej televízie a následne Slovenského rozhlasu. STV by okrem toho mala mať kontrolu nad dátovým tokom - o spôsobe využitia multiplexu, vrátane kompresie dátového toku a kódovania signálu má rozhodovať verejnoprávny vysielateľ. STV zároveň získala ochranu svojich súčasných analógových frekvencií do konca roka 2011. 

 

 

 03/2007   - TÚ SR v minulom roku vybavil 288 prípadov rušenia rozhlasu a televízie -

 

Telekomunikačný úrad Slovenskej republiky [TÚ SR] v roku 2006 vybavil v rámci ochrany proti rušeniu 288 prípadov rušenia rozhlasového a televízneho príjmu. Z uvedeného počtu bolo 16 prípadov rušenia rozhlasového príjmu a 272 prípadov rušenia televízneho príjmu. TÚ SR riešil aj 56 hlásení rušenia rádiových sietí a 43 prípadov iného, napr. priemyselného rušenia. Najčastejšia príčina rušenia, resp. nekvalitného príjmu rozhlasového a televízneho vysielania je chyba prijímacieho zariadenia, ktorá bola zaznamenaná v až 102 prípadoch. V prípade rušenia rozhlasového alebo televízneho príjmu sa občania môžu obrátiť na TÚ SR, ktorý zdarma zistí zdroj rušenia a v prípade potreby uloží prevádzkovateľovi rušiaceho zariadenia urobiť také opatrenie, aby nedochádzalo k ďalšiemu rušeniu. Občania sa môžu obracať na pracoviská úradu vo všetkých krajských mestách. Pred tým, ako sa občania obrátia na úrad, mali by sa snažiť minimalizovať možnosť poruchy vo vlastnom zariadení. V prípade, že namiesto rušenia bude dôvodom nekvalitného príjmu porucha vlastného zariadenia občana, bude vyšetrovanie úradu zbytočným plytvaním finančných prostriedkov štátu. Navyše TÚ SR nie je oprávnený opravovať poruchy zariadení, preto sa občan bude musieť aj tak obrátiť na príslušného opravára. Ochrana pred rušením je najstaršou činnosťou, ktorú úrad, resp. jeho predchodca začal vykonávať po skončení druhej svetovej vojny.

 

 

 03/2007    - Koordinácie nových frekvencií SRo v lokalitách CA, BJ, BS, NR, PO, ZI -

 

Technický odbor Slovenského rozhlasu v týchto dňoch koordinuje nové individuálne frekvencie v pásme FM/VKV II, ktoré majú dokryť niektoré väčšie mestá a lokality, kde po prerozdelení frekvenciií a okruhov [29.01.2007] vznikla ”bezsignálová” zóna SRo. Ide o oblasti Ponitria, Štiavnice, Považia, Kysúc a Šariša.

 

Čadca: 91,8 MHz - SRo 4 - Rádio_FM [ERP = 0,50 kW]

Nitra: 89,3 MHz - SRo 4 - Rádio_FM – [ERP = 0,10 kW]

Nitra: 97,4 MHz - SRo 3 - Rádio Devín [ERP = 0,10 kW]

Prešov: 101,5 MHz - SRo 4 - Rádio_FM [ERP = 0,50 kW]

Prešov: 106,7 MHz - SRo 3 - Rádio Devín [ERP = 0,50 kW]

Žilina: 91,9 MHz - SRo 4 - Rádio_FM [ERP = 0,50 kW]

Anténové systémy budú mať vertikálnu polarizáciu.

 

V štádiu príprav sú ešte koordinácie pre okruh SRo 2 - Rádio Regina KE a BB:

Bardejov

Banská Štiavnica

+ ďalšie nadokryté oblasti

 

V štádiu príprav sú ešte koordinácie pre okruh SRo 4 - Rádio_FM:

Banská Štiavnica

+ ďalšie nadokryté oblasti

 

SRo naviac požiadal Radu pre vysielanie a retransmisiu o pridelenie frekvencie 97,2 MHz Bratislava - Technopol pre národnostno-etnický okruh SRo 5 - Rádio Patria M. Pre tento okruh sa prednedávnom pripravovali aj koordinácie frekvencií v pásme FM/VKV II pre lokality: Košice, Rimavská Sobota a Štúrovo. Po nedávnom presune vysielania SRo 5 do pásma SV/MW zostávajú koordinácie a prípadne výstavby vysielačov SRo 5 v týchto lokalitách otázne.

 

 

 02/2007     - Presun vysielača Go DeeJay z OC Laugarício na Trenčiansky hrad -

 

Trenčianske tanečné Rádio Go DeeJay presunulo začiatkom roka 2007 svoj vysielač na novú kótu. Zo strechy trenčianského OC Laugarício na Vajanského ul. č. 6 bol presťahovaný na nové stanovište - Trenčiansky hrad - Veža Matúša Čáka [320 + 20 m]. Vysielanie naladíte aj naďalej na frekvencii 89,8 MHz, ktorá už vysiela s oveľa lepším pokrytím a dosahom signálu. Anténový systém má horizontálnu polarizáciu a vyžaruje výkon ERP 30 Wattov. V príprave sú koordinácie frekvencií Go DeeJay pre ďalšie mestá.

 

Technické parametre vysielača:

Frekvencia: 89,8 MHz [FM] Trenčín

Polarizácia: Horizontálna [vodorovná]

Skutočný vyžiarený výkon ERP: 0,03 kW [30 W]

Maximálny vyžiarený výkon ERP: 0,03 kW [14,8 dBW]

Obmedzenie výkonu v azimute: /0°/ o 2 dB; /10°/ o 1,9 dB; /20°/ o 1,8 dB; /30°/ o 1,7 dB; /40°/ o 1,6 dB; /50°/ o 1,5 dB; /60°/ o 1,4 dB; /70°/ o 1,2 dB; /80°/ o 1,1 dB; /90°/ o 1 dB; /100°/ o 0,9 dB; /110°/ o 0,8 dB; /120°/ o 0,7 dB; /130°/ o 0,6 dB; /140°/ o 0,5 dB; /150°/ o 0,3 dB; /160°/ o 0,2 dB; /170°/ o 0,1 dB; /180°/ o 0 dB; /190°/ o 0,1 dB; /200°/ o 0,2 dB; /210°/ o 0,4 dB; /220°/ o 0,5 dB; /230°/ o 0,7 dB; /240° - 250°/ o 0,8 dB; /260°/ o 0,9 dB; /270°/ o 1 dB; /280°/ o 1,1 dB; /290°/ o 1,2 dB; /300°/ o 1,4 dB; /310°/ o 1,5 dB; /320°/ o 1,7 dB; /330°/ o 1,8 dB; /340° - 350°/ o 1,9 dB

Anténový diagram: D

Lokalita vysielača: Trenčín, východne od centra mesta

Názov kóty: Trenčiansky hrad - Veža Matúša Čáka
Súradnice WGS-84:
18E0310, 48N5343
Nadmorská výška:
320 m n. m.
Výška stredu antény nad terénom:
20 m

 

 01/2007       - Slovenský rozhlas vymenil frekvencie a prečísloval okruhy -

 

Nové logá, nový audiovizuál, nový program SRo.

 

Od poslednej zmeny [06. septembra 2004] pristúpil Slovenský rozhlas 29. januára 2007 opäť k zmenám frekvencií, audiovizuálu, programu a grafiky jednotlivých okruhov.

 

Nové rozdelenie okruhov Slovenského rozhlasu:

SRo 1 - Rádio Slovensko [spravodajstvo a publicistika]

SRo 2 - Rádio Regina [regionálne vysielanie BA, BB, KE]

SRo 3 - Rádio Devín [pre náročného poslucháča]

SRo 4 - Rádio_FM [alternatívna hudba]

SRo 5 - Rádio Patria [pre národnostné menšiny]

 

Od 29. januára 2007 sa vám mohlo stať, že svoj obľúbený okruh Slovenského rozhlasu [SRo] ste nenaladili na frekvencii, na ktorú ste boli zvyknutí. Dôvodom bola vzájomná výmena polovice zo všetkých vysielacích frekvencií medzi okruhmi SRo. Tento krok znamená naplnenie litery zákona v zmysle vysielania rozhlasu na piatich terestrických okruhoch a súčasne usporiadanie frekvencií SRo tak, aby pokryli viac osídleného územia a navzájom sa neprekrývali a nerušili. Až donedávna nebolo jasné, ktoré frekvencie Slovenský rozhlas naozaj potrebuje, a ktoré nie. Hoci Zákon o SRo špecifikoval, že verejnoprávny vysielateľ musí šíriť 5 svojich okruhov celoplošne [t.j. s dosahom pre minimálne 80 % obyvateľov], túto podmienku reálne spĺňali iba tri okruhy. Navyše, Rádio Regina na strednom a východnom Slovensku vysielalo na ekonomicky náročných stredných vlnách, a nedarilo sa ho “preklopiť“ do FM pásma s požadovaným pokrytím, keďže na našom území už nebol dostatok voľných frekvencií. Slovenský rozhlas vstúpil 29. januára do novej etapy svojej existencie. Výmeny frekvencií, ktoré nastali na piatich okruhoch sa označujú za jeden z najvýznamnejších krokov nového manažmentu na čele s generálnou riaditeľkou Miloslavou Zemkovou. Po pol roku od jej nástupu do funkcie sa podarilo stabilizovať frekvencie jednotlivých okruhov, a nastala tak významná deliaca čiara medzi verejnoprávnym rozhlasom a súkromnými vysielateľmi.

 

Frekvencie SRo sa prerozdelili nanovo medzi všetky okruhy, aby pokrytie bolo čo najrovnomernejšie, a najmä, aby vyhovelo podmienkam celoplošnosti. Prioritou bolo Rádio Slovensko a Rádio Regina, ktoré získali najkvalitnejšie pokrytie. Rezervy vo frekvenčnom spektre rozhlasu existovali, o čom svedčí aj výrazné zvýšenie pokrytia Rádia Regina, Rádia Devín, ale aj prvého okruhu Rádio Slovensko. Po prerozdelení frekvencií sa mierne zvýšilo pokrytie Rádia Slovensko z 98 % na 99,2 %, podobne aj Rádia Devín z 89 % na 94 %. Výrazne sa zvýšilo pokrytie Reginy z približne 64 % na 96 % a Rádia Patria z 36 % na 100 %. Naopak, znížilo sa pokrytie Rádia_FM z približne 98 % na 84 %. Rádio_FM má prioritný dosah na mestských poslucháčov. O vysielanie Rádia_FM prišli okrem iného mnohí poslucháči na východnom Slovensku, kde malo _FM silnú poslucháčsku základňu. Silná košická frekvencia bola pridelená Rádiu Regina. Detto prišli o Rádio_FM poslucháči v lokalitách Žilina, Banská Štiavnica a časť Oravy. Alternatívna stanica Rádio_FM by si aj napriek tomu mala zachovať pokrytie vo veľkých mestách a okrem príjmu v FM pásme je možné využiť aj alternatívne formy príjmu - satelit alebo internet. Zaujímavosťou je šírenie SRo 2 - Rádia Regina BB z vysielača Žilina - Krížava, ktorý z veľkej časti pokrýva aj západné Slovensko. Podobné by to bolo aj v prípade, keby Regina vysielala z Kráľovej hole - aký okruh šíriť - BB alebo KE..., keďže vysielač je tiež na hranici regiónov. Verejnoprávny vysielateľ síce pri svojej reorganizácii žiadne frekvencie neuvoľnil, ale je pravdepodobné, že ďalšie už nebude potrebovať. Výnimkou sú niektoré problémové lokality, kde bude zrejme nutné skoordinovať nízkovýkonné frekvencie. Slovenský rozhlas naviac získal od Rady pre vysielanie a retransmisiu aj nové frekvencie 91,8 MHz Martin pre SRo 4 - Rádio_FM, 96,1 MHz Košice - mesto pre okruh SRo 3 - Rádio Devín, 99,8 MHz Zvolen pre SRo 3 - Rádio Devín a 101,3 MHz Trebišov [GE-84] pre SRo 4 - Rádio_FM. Frekvencie SRo 4 - FM: 91,8 MHz Martin, 92,6 Zvolen a 101,3 MHz Trebišov budú spustené v júni 2007 a frekvencia SRo 3 - Devín: 96,1 MHz Košice na jar 2007. Chystajú sa aj nové frekvencie pre Banskú Štiavnicu, Čadcu, Nitru, Prešov a Žilinu pre okruh SRo 4 - Rádio_FM. SRo žiada Radu pre vysielanie aj o frekvenciu 97,2 MHz v Bratislave pre okruh SRo 5 - Rádio Patria.  Na frekvencii SRo 4 - Rádio_FM 105,4 MHz Banská Bystrica - mesto sa plánuje zvýšiť ERP na 2 kW a na frekvencii 101,3 MHz Košice - Šibená hora na 0,5 kW.

 

V rámci aktuálnych zmien Slovenský rozhlas aj prečísloval svoje okruhy. Prvým hlavným okruhom zostalo SRo 1 - Rádio Slovensko, druhý okruh je po novom SRo 2 - Rádio Regina, SRo 3 je Rádio Devín, SRo 4 Rádio_FM a piaty okruh, ktorý vysiela už iba na stredných vlnách, patrí Rádiu Patria. Prvé štyri okruhy SRo vysielajú výlučne na veľmi krátkych vlnách VKV/FM II. Rádio Patria vysiela na stredovlnných vysielačoch SV/MW, čím sa definitívne zaradilo medzi celoplošné stanice.

 

Programové zmeny, ku ktorým pristúpil Slovenský rozhlas od 29. januára 2007, zmenili vyznenie formátu a logicky upratali programové celky. Dôležitou zmenou k spomínanému dátumu bol aj nábeh nového produkčného systému i zvukovej grafiky osobitne v Rádiu Slovensko a Rádiu Regina. Na prvom okruhu bolo popri zmenenej grafike a nových zvučkách najzásadnejšou zmenou uvedenie novej 25-minútovej diskusnej relácie “Z prvej ruky“ o 18.30 h v pracovných dňoch. Na druhom okruhu SRo, Rádio Regina, došlo k najvýraznejšej zmene predovšetkým v organizácii vysielania. Nejde o tri samostatné stanice s vysielaním z Bratislavy, Banskej Bystrice a Košíc, ale jednu prepojenú s možnosťou odpájania regionálnych štúdií podľa potreby. Rádio Devín a Rádio_FMdoplnkovými okruhmi, Rádio Patria má svoju špecifickú orientáciu na národnostné vysielanie.

 

Zmenou prešli aj logá okruhov Slovenského rozhlasu. Za necelý milión korún ich pripravila reklamná agentúra Wiktor Leo Burnett, ktorá vyhrala konkurz. Nové logá okruhov vo farbách dúhy sú prakticky identické, vychádzajú zo štvorcového pôdorysu pyramídy, okrem názvu stanice sa líšia iba farebnosťou. Modrá patrí Rádiu Slovensko, zelená Regine, žltá Devínu, červená Rádiu_FM a oranžová Patrii.

 

Slovenský rozhlas v budúcnosti pripravuje aj spustenie dopravného servisu v systéme RDS-TMC. Táto technoloógia slúži na prenos dopravných informácii do navigačného systému vozidla, kde sa údaje spracujú a poskytnú vodičovi. Výhoda systému TMC je tá, že dopravné informácie sú vysielané nepretržite a vodičovi sú hlásené iba tie, ktoré súvisia s jeho trasou. [www.rds-tmc.cz]

 

Nová programová štruktúra Slovenského rozhlasu, ktorá sa spustila 29. januára, priniesla na prvý okruh SRo 1 - Rádio Slovensko viacero zmien. Za najzásadnejšiu programovú zmenu sa považuje uvedenie novej diskusie “Z prvej ruky“. Polhodinová diskusia sa vysiela po večernom Žurnále, od 18.30 h. Rádio Slovensko sa prezentuje ako spravodajsko-publicistickou stanica s vysielaním správ každú polhodinu. Zaujímavé témy zo spravodajstva sa objavujú vo vysielaní po celý deň. Z relácií sa zmeny napríklad dotkli relácie “Pozor, zákruta! “, ktorá sa v sobotu nevysiela a v nedeľu začne o 17.00 h. Postupne by sa mal inovovať a priniesť lepší dopravný servis. Ranný hudobný magazín “Espresso“ bol presunutý na večer, začína krátko po 20.00 h. Vo večernom vysielaní sa tiež od pondelka do štvrtka od 20.30 h vysiela “Pozvete nás ďalej“. Relácia venovaná rodinnej publicistike sa presunula z nedeľného večera. Piatkové “Nočné dialógy“ sa spustením “Z prvej ruky“ zrušili a večery budú patriť aj krátkym kriminálnym príbehom. Cez víkend okrem iného pribudne “Literárna revue“. Program sa bude meniť aj naďalej.

 

Druhým programovým okruhom SRo sa po spustení novej programovej štruktúry stalo Rádio Regina. 24 hodinové vysielanie Reginy spoločne vytvárajú regionálne štúdia v Bratislave, Banskej Bystrici a v Košiciach. Rádio Regina Bratislava, Banská Bystrica a Košice v určených časoch vysielajú autonómne, a pružne sa spájajú na spoločné relácie určené pre celé Slovensko. V programovej štruktúre dominuje publicistika, podstatne sa rozšírilo spravodajstvo, pravidelné miesto v ňom patrí aj umeleckým formám a žánrom. Preto Rádio Regina spolupracuje s Centrom spravodajstva a aj Centrom hudby či Literárno-dramatickým centrom. V minulostii vysielali tri Rádia Regina rôzny počet spravodajských relácií, v rôznych časoch a hlavný spravodajský blok aj s rozdielnými názvami. V novej programovej štruktúre Rádio Regina vysiela v spolupráci s Centrom spravodajstva samostatné regionálne spravodajstvo v rovnakom čase a pod zjednoteným názvom “Žurnál Rádia Regina“ aj rozšírený spravodajský blok trikrát denne. Všetky štúdia rozvíjajú investigatívnu publicistiku na regionálnej úrovni. Regina sa od ostatných okruhov naďalej odlišuje aj hudobne. Ponúka populárnu hudbu 60. až 90. rokov, ľudovú a dychovú hudbu. Novinkou je nová zvuková grafika.

 

Rádio Devín prešlo z vysielacej štruktúry postavenej na pevných blokoch na väčšie celky, s cieľom posilniť atmosféru vysielania. Doterajšia skladba programov, tak ako ju poslucháči Rádia Devín poznali, ostáva. Moderátori však programy viac prezentujú. Devín ponúka aktuálnu publicistiku, od kratších až po rozsiahlejšie žánre, obsiahlejšie programy sú zaraďované na večer. Každý večer ponúka od 20.30 h svoj dominantný program - rozhlasovú hru, symfonický koncert, operu, diskusiu či priamy prenos. Devín zostal pri všetkých osvedčených typoch programov. Pribudli dynamicky organizované magazíny venované jednotlivým druhom umenia a cez víkendové popoludnia pribudol väčší priestor na rozhovory o jednotlivých druhoch umenia. Devín chce byť naďalej rádiom adresovaným náročnému poslucháčovi. Zároveň so spustením novej vysielacej štruktúry sa zlepšila aj možnosť príjmu rádia. Na zlepšení príjmu jeho vysielania sa bude ďalej pracovať. V budúcnosti by mal Devín dostať novú zvukovú grafiku.

 

Programové zmeny SRo spustilo vo vysielaní ako prvé Rádio_FM, už 01. januára 2007. Výrazne sa zmenila jeho denná dramaturgia. Novinkou je program Menu_FM, ktorý tvorí od 09.00 h do 12.00 h neprerušovaný prúd hudby bez hovoreného slova. Popoludňajšie Menu_FM s DJ-om ponúka od 12.00 h do 15.00 h množstvo rubrík o hudbe, vede a technike, ale aj témy z oblastí médií, filmu a internetu. Zmeny sa dotkli aj večerných špeciálov, ktoré sa vo vysielaní objavujú už od 19.00 h. Hudobný formát rádia sa nezmenil.

 

Viacero podstatných zmien dostalo Rádio Patria. Verejnoprávny rozhlas naplnil zákon o SRo a zo samostatnej redakcie Rádia Patria sa stal samostatný vysielací okruh. Vysielanie Patrie, ktoré je denne od 10.00 h do 20.00 h, môže počúvať na stredných vlnách celé Slovensko. Pre kvalitné vysielanie bolo potrebné, aby vysielače Rádia Patria boli tak silné, ako sa plánovalo. V minulosti ho totiž po 18.00 h rušilo vysielanie zahraničných rozhlasov. Jednotlivé jazyky sa na Patrii vysielajú v blokoch. Od 10.00 h do 12.00 h sa vysiela v ukrajinskom a rusínskom jazyku a podľa harmonogramu v ostatných jazykoch - rómskom, poľskom, nemeckom a českom. Od 12.00 h sa vysiela v maďarčine. SRo 5 tak osloví všetky typy poslucháčov, okrem aktuálneho spravodajstva a publicistiky napríklad aj reláciou “Ekofórum“, reláciou “Na ceste“ pre tých, čo cestujú za prácou do zahraničia, programami pre ženy, dôchodcov i učiteľov.

 

 

Nové frekvencie Slovenského rozhlasu:

 

SRo 1 - Rádio Slovensko    (VKV sieť)

 

- Banská Bystrica - Suchá hora 90,1 l Banská Štiavnica 99,0 l Bardejov 93,5 l Bratislava - Kamzík 96,6 l Košice - Dubník 96,6 l Lučenec 103,6 l

 

Modrý Kameň 90,9 l Námestovo 102,4 l Nitra 91,2 l Nové Mesto nad Váhom 103,2 l Poprad 92,2 l Rožňava 97,3 l Ružomberok 103,8 l

 

Snina 91,2 l Stará Ľubovňa 89,1 l Štúrovo 96,3 l Trebišov 99,7 l Trenčín 95,9 l Tunel Branisko 92,2 l

 

Tunel Čadca - Horelica 103,5 l Tunel Bratislava - Sitina 96,6 l Žilina 103,5 -

 

 

 

SRo 2 - Rádio Regina BA, BB, KE    (VKV sieť)

 

- Banská Bystrica - Suchá hora 101,5 l Bratislava - Kamzík 99,3 l Košice - Dubník 100,3 l Lučenec 88,2 l Modrý Kameň 88,5 l Námestovo 100,4 l

 

Nitra 102,2 l Nové Mesto nad Váhom 100,7 l Rimavská Sobota 95,0 l Rožňava 88,6 l Ružomberok 100,6 l

 

Stará Ľubovňa 102,3 l Štúrovo 91,7 l Trebišov 89,2 l Žilina 100,1 l

 

+ plánovaná frekvencia Banská Štiavnica -

 

 

 

SRo 3 - Rádio Devín    (VKV sieť)

 

- Banská Bystrica - mesto 102,0 l Banská Štiavnica 102,6 l Bardejov 88,8 l Borský Mikuláš 95,6 l Bratislava - Kamzík 104,4 l Košice - mesto 96,1 l

 

Modrý Kameň 103,1 l Námestovo 88,7 l Nové Zámky 94,6 l Poprad 96,9 l Rožňava 90,0 l Snina 102,2 l Stará Ľubovňa 96,1 l

 

Štúrovo 106,2 l Trebišov 106,7 l Trenčín 97,8 l Žilina 97,2 l Zvolen 99,8 l

 

+ plánovaná frekvencia Nitra -

 

 

 

SRo 4 - Rádio_FM    (VKV sieť)

 

- Banská Bystrica - mesto 105,4 l Bardejov 101,7 l Borský Mikuláš 102,8 l Bratislava 89,3 l Košice - mesto 101,3 l Lučenec 98,0 l Martin 91,8 l

 

Modrý Kameň 98,3 l Nové Zámky 102,8 l Poprad 104,3 l Rožňava 105,9 l Ružomberok 102,1 l Snina 107,6 l

 

Stará Ľubovňa 98,9 l Štúrovo 103,7 l Trebišov 101,3 l Trenčín 101,2 l Trstená 91,9 l Zvolen 92,6 l

 

+ plánované frekvencie Banská Štiavnica, Čadca, Nitra, Prešov a Žilina -

 

 

 

 

SRo 5 - Rádio Patria    (SV sieť)

 

- Banská Bystrica 1035 kHz l Bratislava 1017 kHz I Čadca 864 kHz l Košice 927 kHz I Nitra 1098 kHz l Orava 621 kHz l Prešov 702 kHz l

 

Rimavská Sobota 567 kHz l Stakčín 864 kHz l Tatry 900 kHz l Žilina 567 kHz  -

 

 

 01/2007      - Evanjelizačné Rádio Lumen z Kamzíka - FM 93,8 MHz - Bratislava -

 

Vysielanie evanjelizačného Rádia Lumen je od 22. januára 2007 šírené v Bratislave na novej frekvencii 93,8 MHz z vysielača Kamzík [433,3 + 100 m]. Vysielač má ERP 5 600 Wattov v horizontálnej polarizácii AS. Pôvodná nízkovýkonná frekvencia Rádia Lumen v Bratislave [97,2 MHz] bude paralelne vysielaná do 14.02.2007, kedy bude vysielač na budove Technopolu vypnutý a frekvencia bude zaradená do výberového konania na voľné frekvencie.

 

Technické parametre vysielača:

Frekvencia: 93,8 MHz [FM] Bratislava

Polarizácia: Horizontálna [vodorovná]

Skutočný vyžiarený výkon ERP: 5,60 kW [5 600 W, 37,48 dBW]

Maximálny vyžiarený výkon ERP: 10,00 kW [10 000 W, 40 dBW]

Obmedzenie výkonu v azimute: /0°/ o 3,5 dB; /10°/ o 3,6 dB; /20°/ o 5,4 dB; /30°/ o 5,2 dB; /40°/ o 1,9 dB; /50°/ o 0,1 dB; /60°/ o 0,3 dB; /70°/ o 1,3 dB; /80°/ o 1,5 dB; /90°/ o 0,9 dB; /100°/ o 0,6 dB; /110°/ o 1,5 dB; /120°/ o 2,9 dB; /130°/ o 4,9 dB; /140°/ o 7,8 dB; /150°/ o 11,9 dB; /160°/ o 17,2 dB; /170°/ o 24 dB; /180° - 190°/ o 25 dB; /200°/ o 21,2 dB; /210°/ o 19,2 dB; /220°/ o 21,1 dB; /230° - 240°/ o 25 dB; /250°/ o 22,8 dB; /260°/ o 22,7 dB; /270° - 280°/ o 25 dB; /290°/ o 22,4 dB; /300°/ o 18,3 dB; /310°/ o 20,4 dB; /320°/ o 24,1 dB; /330°/ o 18,4 dB; /340°/ o 10,3 dB; /350°/ o 5,4 dB

Anténový diagram: D

Lokalita vysielača: Bratislava, severozápadne od centra mesta

Názov kóty: Kamzík
Súradnice WGS-84:
17E0543, 48N1056
Nadmorská výška:
433,3 m n. m.
Výška stredu antény nad terénom:
100 m
Začatie vysielania vysielača:
22.01.2007

 

 

 01/2007     - Dokrytie Liptovskej kotliny Fun Rádiom - FM 89,2 MHz - Ružomberok -

 

V poradí 15. vysielač uviedlo 13. januára 2007 Fun Rádio pre oblasť Ružomberka. Vysiela sa na frekvencii 89,2 MHz. Vysielač je umiestnený na ex-stanovišti vysielača TV Joj [K45] na streche obytného domu [477 + 45 m] na Nábreží gen. M. R. Štefánika č. 4. Z vertikálne polarizovaného anténového systému je vyžiarený výkon ERP 100 Wattov. Signál nadväzuje na pokrytie z vysielačov Liptovský Mikuláš - Háje [95 MHz], Banská Bystrica - Suchá hora [104 MHz] a Žilina - Krížava [99,2 MHz]. V príprave je 16. vysielač v sieti Fun Rádia - Nitra [94 MHz] - komín Ferrenitu.

 

Technické parametre vysielača:

Frekvencia: 89,2 MHz [FM] Ružomberok

Polarizácia: Vertikálna [zvislá]

Skutočný vyžiarený výkon ERP: 0,10 kW [100 W, 20 dBW]

Maximálny vyžiarený výkon ERP: 1,00 kW [1 000 W, 30 dBW]

Obmedzenie výkonu v azimute: /0°/ o 8 dB; /10°/ o 8,1 dB; /20°/ o 8,2 dB; /30°/ o 8,3 dB; /40°/ o 8,5 dB; /50°/ o 8 dB; /60°/ o 6 dB; /70°/ o 4,4 dB; /80°/ o 3 dB; /90°/ o 2 dB; /100°/ o 1,5 dB; /110°/ o 0,8 dB; /120°/ o 0,3 dB; /130° - 230°/ o 0 dB; /240°/ o 0,3 dB; /250°/ o 0,8 dB; /260°/ o 1,5 dB; /270°/ o 2 dB; /280°/ o 3 dB; /290°/ o 4,4 dB; /300°/ o 6 dB; /310°/ o 8 dB; /320°/ o 8,5 dB; /330°/ o 8,3 dB; /340°/ o 8,2 dB; /350°/ o 8,1 dB

Anténový diagram: D

Lokalita vysielača: Ružomberok - mesto

Názov kóty: Nábrežie gen. M. R. Štefánika 4 - obytný dom
Súradnice WGS-84:
19E1811, 49N0504
Nadmorská výška:
477 m n. m.
Výška stredu antény nad terénom:
45 m
Začatie vysielania vysielača:
13.01.2007

 

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

 

- Pokračovanie správ 07 -> 12/2006 -

 

walter.giba@post.sk

 

Walter Giba, Prešov

 

© 2000 WALTER